5 recepten van onze kookboekenauteurs

5 recepten van onze kookboekenauteurs

31/08/2022

Evenwichtig, gezond, origineel of vegetarisch: een lunchbox heeft zo veel mogelijkheden en invullingen. Ga met deze vijf recepten van onze kookboekenauteurs aan de slag. Welk recept je ook probeert, ze hebben allemaal één ding gemeen : ze zijn lekker!!

Wafels van cheesy eitjes
Uit Happy Moments, Sofie Dumont
Voor 4 personen

  • 6 eierenpeper en zout van de molen
  • 250 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels kruiden naar wens:
  • fijngesneden lente-ui,
  • peterselie,
  • bieslook,
  • chilipepertjes…
  • olie om ijzer in te vetten

 

Verwarm je wafelijzer.
Klop de eieren los met peper en zout. Voeg de kaas en de gewenste kruiden toe.
Meng goed door elkaar.
Vet het wafelijzer lichtjes in en schep vier eetlepels op je ijzer.
Bak de wafels een 4-tal minuten tot ze mooi gekleurd zijn.
Herhaal tot je mengsel op is.

Avocado-tonijnsla
Uit Helen kookt, Helen Verhelst
Voor twee personen

  • 1/2 rode ui
  • 1 avocado
  • 100 g tonijn in blik (1 blikje uitgelekt)
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1/2 citroen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 4 sneden brood

 

Pel en snipper de rode ui fijn.
Lepel de avocado uit in een middelgrote kom en prak grof met een vork.
Laat de tonijn uit blik uitlekken en maak los met een vork.
Voeg de uitgelekte tonijn, de gesneden rode ui, de kappertjes, het sap van een halve citroen en de mayonaise toe aan de avocado. Roer alles goed om en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Rooster het brood in een broodrooster of in de oven en beleg met de avocado-tonijnsla.
Geen fan van tonijn? Vervang door gerookte makreel of maak het veggie en vervang door een hardgekookt ei.

Plaattaart met courgette, pesto en feta
Uit Gezellig kokerellen, Ellen Van Gool
Voor 4 personen

  • 2 courgettes
  • 1 vel bladerdeeg
  • 100 g (light) roomkaas
  • een paar takjes verse tijm
  • 25 g pijnboompitten
  • 50 g feta
  • rucola, voor de afwerking
  • balsamicocrème, voor de afwerking
  • losgeklopte eierdooier, optioneel

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snij de courgettes in zo dun mogelijke plakjes. Doe ze in een vergiet en bestrooi met peper en zout. Laat even staan, zodat er wat vocht uit kan trekken. 
Rol het vel bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Snij een rand van ongeveer 1 centimeter lichtjes in, niet helemaal tot beneden. Prik de binnenkant van de binnenste cirkel bladerdeeg met een vork in (om te voorkomen dat het bol gaat staan).
Roer de roomkaas los en verdeel over het bladerdeeg. Laat de rand vrij. Kruid goed met peper en zout. Verdeel hierover de uitgelekte courgetteschijfjes. Ze mogen een beetje overlappen.
Rits de tijm en verdeel de blaadjes samen met de pijnboompitten en de feta bovenop. Bestrijk de rand van het deeg eventueel met wat olijfolie, een losgeklopt eigeel of melk voor een extra bruin kleurtje.
Bak in de oven gedurende 20 minuten. Serveer met de rucola en balsamicocrème.

Quisquilla 
Young, wild & vegan, Steffi Quisquater
Voor 1 persoon

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 200 g vegan gehakt
  • 100 mais (uitgelekt uit blik)
  • 100 g kidneybonen (uitgelekt in blik)
  • 1 wrap
  • Een handje vegan smeltkaas
  • Olijfolie om in te bakken

 

Snijd de ui en paprika in kleine blokjes en bak ze samen goudbruin in olijfolie.
Doe er dan het vegan gehakt, de mais en kidneybonen bij en laat het geheel nog even samen bakken. Beleg de wrap voor de helft met de vulling met daarop eventueel
wat vegan smeltkaas en vouw dicht.
Leg de gevulde wrap in een droge pan op het vuur en laat even bakken aan beide kanten tot de wrap krokant is.
Serveer met quacamole.

Muffins met noten en fruit
Uit Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven, Martena Duss en Laurence Roothooft
Voor 12 stuks

  • 50 g walnoten, grof gehakt
  • 50 g gemengde zaden naar keuze (pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, gebroken lijnzaad, chiazaad …)
  • 120 g rietsuiker
  • 40 g rozijnen
  • 50 g gedroogde dadels,ontpit en in stukjes gesneden
  • 100 g havermout
  • 200 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 150 g wortel, geraspt (of pompoen of zoete aardappel)
  • 120 g boter
  • 250 g yoghurt
  • 2 eieren

 

Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng in een grote kom de noten, de zaden en de suiker door elkaar. Houd hiervan 3 eetlepels apart in een kommetje om later de muffins mee te bestrooien.
Doe de rozijnen, de dadels, de havermout, de bloem, het bakpoeder, het zout, de specerijen en de geraspte wortels bij het notenmengsel en meng alles goed door elkaar.
Laat de boter rustig smelten in een steelpannetje. Haal het steelpannetje van het vuur en meng de yoghurt met een garde door de boter. Meng de eieren één voor één met de garde door het mengsel. Geen nood als het mengsel een beetje schift.
Schenk het botermengsel in de grote kom en roer alles snel door elkaar met een pannenlikker. Kort en snel mengen is een voorwaarde voor luchtige muffins. Het is niet erg als je hier en daar nog wat bloem ziet.
Bekleed een bakvorm voor muffins met papieren cakevormpjes. Als je geen speciale bakvorm hebt, kun je een grote ronde of rechthoekige bakvorm gebruiken waarin je de papieren vormpjes schikt. Gebruik dan twee papieren vormpjes per muffin voor extra steun.
Verdeel het mengsel over de twaalf vormpjes en raak niet in paniek als je knoeit (deze muffins blinken uit in smaak, niet per se in schoonheid). Bestrooi ze met het bewaarde notenmengsel.