5 praktische adviezen over ultrabewerkte voeding

5 praktische adviezen over ultrabewerkte voeding

27/11/2024

Een supermarktbrood, een pot chocopasta, een doos ontbijtgranen... de producten lijken zo onschuldig in onze winkelkar. En toch vormen ze een steeds grotere bedreiging voor onze gezondheid. In Dit slik ik niet meer! onthult arts Staf Henderickx de ware impact van ultrabewerkte voedingsmiddelen, en hoe ze sluipenderwijs onze samenleving ziek maken. We delen alvast 5 kerngedachten én 5 praktische adviezen uit zijn boek. 

 

Vijf kerngedachten over ultrabewerkte voeding

  1. Het gezondste dieet is er een dat zoveel mogelijk terugkeert naar het voedingspatroon waaraan ons verteringsmetabolisme zich in de loop van een lange evolutie heeft aangepast.
  2. Ultrabewerkte voeding ontregelt de hormonale feedbackmechanismen. Eetlustremmende hormonen pieken, en toch willen we blijven eten. Overgewicht is het gevolg.
  3. Ultrabewerkte voeding is verslavender en vooral desastreuzer dan roken, want ze is verantwoordelijk voor 22 procent van alle sterfgevallen. Dat is hoger dan het percentage door tabak en hoge bloeddruk. Ze maakt dus niet alleen ziek, ze is ook dodelijk.
  4. De korte keten heeft een pak voordelen voor de boer én de consument: minder transportkosten, minder verpakkingsafval en meer keuze aan verse, biologische producten aan een eerlijke prijs voor de boer. De korte keten zorgt voor gezondheids-, sociale en ecologische winst.
  5. Tienduizenden jaren zaten families samen rond het vuur of aan tafel, deelden ze voedsel, keuvelden en lachten ze en hadden ze oogcontact. Samen eten is een van de meest sociale menselijke activiteiten.

Vijf praktische adviezen

  1. De regel van drie om gezond te eten: eet gevarieerd, eet de originele producten en eet met mate.
  2. Ultrabewerkte voeding vermijden is een van de beste manieren om een gezond gewicht te behouden.
  3. Om af te kicken van de verslaving aan ultrabewerkte voeding start je het best met een periode van totale onthouding, zoals bij andere verslavingen.
  4. Met de Open Food Facts-app van een Franse non-profitorganisatie kun je de streepjescode van 3 miljoen producten scannen om de graad van ultrabewerking te achterhalen.
  5. Zoek in je streek naar biologische boeren, bakkers en slagers en naar streekmarkten met lokale producten.

Dit slik ik niet meer!

Een ontluisterend boek over de stille sloper van onze gezondheid: ultrabewerkte voeding

In dit boek onthult arts Staf Henderickx de ware impact van ultrabewerkte voedingsmiddelen, en hoe ze sluipenderwijs onze samenleving ziek maken. Gestoeld op diepgaande research en zijn jarenlange ervaring als arts legt Henderickx de veelal onderbelichte gezondheidsrisico's voor ons lichaam - en zelfs voor ons brein - een voor een bloot.

Hij schetst hoe het zover is kunnen komen en hoe ons natuurlijke eetpatroon evolueerde tot het verontrustende fabrieksvoer van vandaag. En hij legt zijn vergrootglas op de monopolie van de voedselindustrie, die ons met allerlei smaakjes, geuren en texturen bewust verleidt om dit te blijven slikken.

SIGNEERSESSIES

Op zaterdag 7 december signeert auteur Staf Henderickx zijn nieuwe boek. Hieronder vind je waar hij langs zal komen. Van harte welkom!

  • 11u - Standaard Boekhandel Oud-Turnhout (Dorp 16, 2360 Oud-Turnhout)
  • 12u30 - Standaard Boekhandel Mol (Statiestraat 39 A, 2400 Mol)