4 recepten voor Nationale Pannenkoekendag!

4 recepten voor Nationale Pannenkoekendag!

19/03/2021

19 maart = Nationale Pannenkoekendag! Ontdek 4 heerlijke recepten om van te smullen.

 

 

1. Basisrecept gistpannenkoeken

Voor 22 pannenkoeken

Ingrediënten

500 g bloem | 1 g zout | 20 g gist | 1 liter melk | 2 à 4 eieren |  50 g fijne suiker | boter om te bakken

Bereiding

  • Zeef de bloem in een kom. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem en maak in het midden van de bloem een kuiltje.
  • Los de gist op in de lauwe melk en giet het mengsel in het kuiltje. Doe er de geklutste eieren en de suiker bij en klop goed.
  • Voeg er geleidelijk aan de overige melk bij en meng het geheel tot alle klonters verdwenen zijn. In plaats van de eieren te klutsen, kun je het eiwit stijfkloppen en op het allerlaatste moment door het beslag mengen.
  • Laat op een warme plaats rijzen tot het deeg in omvang verdubbeld is.
  • Smelt wat boter in een koekenpan. Schep er net voldoende beslag in om geen te dikke pannenkoeken te krijgen.
  • Laat het beslag in de pan rondlopen totdat de bodem overal bedekt is. Laat drogen aan de bovenkant en keer de pannenkoek om. Bak de pannenkoek aan de onderkant goudgeel.
  • Dien de pannenkoeken warm op met suiker, siroop en jam.

Uit: Ons Bakboek, Ferm

2. Zoete pastinaakpannenkoeken met jeneverbessenjam

Voor 2 personen

Ingrediënten

120 g havermout | 1 pastinaak (140 g), geschild en in stukjes gesneden | 2 eieren | 2 el lokale honing | 330 ml melk naar keuze | 1 tl boter

Voor de jam: een handvol jeneverbessen | 2 el lokale honing

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten, behalve boter, samen in je blender en mix tot een glad beslag. 
  • Vet een koekenpan in met wat boter en bak goudbruine pannenkoeken op een middelhoog vuur. 
  • Plet de jeneverbessen, doe ze in een kookpot, meng er de honing door en laat 7 minuten zacht pruttelen op een gemiddeld vuur. Giet de warme jeneverjam over je pannenkoeken en geniet van dit gezelligste ontbijt ooit. 
  • Tip: je kan de pastinaak vervangen door zoete aardappel, ook heel lekker! 
Uit #Fitfood, Delphine Steelandt

 

3. Pannenkoeken met vanille-ijs en druiven

Voor 4 personen

Ingrediënten 

7,5 dl melk | 3 eieren | zout | 1 vanillestok | 300 g zelfrijzend bakmeel | 2 el boter | 1 dl arachideolie | 200 g druiven | 5 dl vanille-ijs | de geraspte schil van 1 limoen

Bereiding

  • Klop de melk los met de eieren en een snuif zout. Snijd met een scherp mes de vanillestok in de lengte
  • open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes bij het beslag. Zeef er de bloem bij en klop tot een glad beslag.
  • Smelt de boter en meng met de arachideolie.
  • Doe voor elke pannenkoek wat vetstof in een koekenpan. Schep wat beslag in de pan en bak pannenkoeken.
  • Serveer de pannenkoeken met gehalveerde druiven en vanille-ijs. Werk af met limoenzeste.

TIP van Seppe Nobels: Schil een aardappel en snijd hem in tweeën. Prik een helft op een vork. Dompel de aardappel onder in de olie en vet er de pan mee in. Zo heb je nooit te veel vetstof bij het bakken.

Uit Een kookboek, Seppe Nobels

 

4. Boekweit pannenkoek met zalm

Ingrediënten

250 g boekweitmeel | 250 ml melk | 250 ml water | 6 eieren | zout | snufje suiker | 1 zoete ui | 2 el kappertjes | 6 augurken op azijn | 1 citroen | peper | een paar takjes dille | scheutje azijn | zure room 200 g gerookte zalm

Bereiding

  • Maak boekweitpannen-koekendeeg door 250 gr boekweitmeel los te kloppen in 250 ml melk en voeg 250 ml water beetje bij beetje toe. Twee eieren erbij, een snufj e zout en een snufje suiker. Laat even rusten tot het pannenkoekbaktijd is zodat het boekweitmeel kan hydrateren.
  • Snipper een zoete ui zo fijn mogelijk en meng met 2 eetlepels fijngehakte kappertjes en een zestal augurken op azijn. Breng op smaak met sap en zeste van citroen, peper, zout, fijngesnipperde dille en meng goed.
  • Bak de boekweitpannenkoeken in een lage pannenkoekenpan. You know the drill.
  • Breng een liter water aan de kook. Neem vier kopjes en doe er een scheutje witte azijn in. Vul elke kop/mug met net gekookt water tot een derde van de rand. Breek een eitje (TIP: ze moeten kraak-kraak-kraakvers zijn) in elk kopje en gaar gedurende 1 minuut in de magnetron op het hoogste vermogen. Afhankelijk van de kracht en de grootte van de magnetron kan het langer duren. Zeker wanneer er vier kopjes in staan. Als je maar é é n eitje per keer doet, kun je het best met 30 seconden beginnen en geef je telkens 10 seconden extra garing, tot het eiwit gestold is. De dooier moet uiteraard nog lopend zijn. Haal de gepocheerde eitjes uit de kopjes en laat ze uitlekken op keukenpapier. Amai, dat is een lange stap met zever.
  • Smeer de pannenkoek in met een flinke lepel zure room, beleg met het kappertjesmengsel, enkele plakjes gerookte zalm en een gepocheerd eitje.
Uit Zot van koken, Loïc Van Impe
Subtitle: 
Meer dan 300 heerlijke recepten
Prijs:25,00
Subtitle: 
72 slankmakende recepten om razendsnel resultaat te boeken
Prijs:21,99
Subtitle: 
450 klassiekers
Prijs:45,00
Prijs:25,99