3 tips om beter te slapen

3 tips om beter te slapen

07/01/2020

Ben jij een slechte slaper? Dan ben je niet alleen. Een derde tot de helft van de bevolking kampt met slaapproblemen. In sommige gevallen hebben die een heel specifieke medische oorzaak, maar meestal worden de problemen veroorzaakt door onze levensstijl.

Wij geven alvast enkele tips voor een betere nachtrust.

 

 

1. Een vaste slaaproutine

Probeer een vaste routine te ontwikkelen bij het slapengaan. Ga op een vast tijdstip gaan slapen en offer je slaap niet op aan werk of studies. Probeer ook in het weekend op dat tijdstip gaan slapen. Een vast uur om te gaan slapen suggereert natuurlijk ook een vast uur van opstaan. Na een tijdje zul je merken dat je lichaam door de routine vanzelf een perfect afgestelde klok is.

2. Een goede slaapomgeving

Een goede slaapkameromgeving hangt af van drie factoren: licht, geluid en temperatuur. Zorg ervoor dat je kamer donker genoeg is. Vermijd een lawaaierige omgeving, zorg voor een koele kamer en geniet van je welverdiende nachtrust.

3. Ontspan voor het slapengaan

Een goede vuistregel is om een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Dus geen tv, geen computer, tablet of smartphone. Doe voor het slapen iets dat je ontspant: wandelen, een boek lezen (maar niet op een tablet die licht uitstraalt), naar muziek luisteren… 

Je levensstijl als medicijn

Zo word en blijf je gezond

Reginald Deschepper

Lifestyle Medicine is wereldwijd aan een opmars bezig. Het bekijkt gezondheid op de breedst mogelijke manier, en combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen. 

Dit basisboek zet de zeven pijlers van een gezonde levensstijl op een rij: minder stress, meer bewegen, een gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve mindset en een gezonde omgeving. Want als je op elk van deze zeven pijlers inzet, zul je langer, gezonder en vooral gelukkiger leven.

> Ontdek meer over dit boek