3 recepten voor fans van confituur

3 recepten voor fans van confituur

08/06/2017

Ben je helemaal gek van confituur en mag het wel eens wat meer zijn dan de klassieke aardbeienconfituur? Danny De Winter van Het Landhuys geeft zijn geheimen prijs! Hij geeft in Confituur een dertigtal recepten, van gedurfd gastronomisch tot exotisch of met een druppeltje alcohol. Maak alvast zelf deze drie toppers.

Basisrecept appelpuree

Ingrediënten:
5 kg appelen, 200 ml citroensap, 1 l water

Bereiding:
Was de appelen grondig. Verwijder het steeltje en het kroontje, maar niet het klokhuis en de pitjes. Snijd of rasp de appelen in kleine stukjes. Doe die in een kookpot met het citroensap en het water en breng aan de kook tot de appelen zacht zijn. Laat enkele uren afkoelen en daarna nog even natrekken. Zeef het mengsel door een neteldoek tot al het sap eruit is. Houd het sap en de pulp apart. Mix de pulp tot een gladde puree. Zowel als het sap als de puree zijn vaste ingrediënten in tal van confituren.

Confituur die vraagt om een feestje:
confituur van appel en calvados

Ingrediënten:
1 l sap van de appelpuree, 100 ml citroensap, 300 g suiker, 100 ml calvados

Bereiding:
Breng het sap van de appelpuree met het citroensap aan de kook. Laat goed doorkoken en roer af en toe. Voeg de suiker toe wanneer het mengsel kookt. Doe er nu pas de calvados bij. Vul de glazen bokalen tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop.

De wereld in een confituurpot:
confituur van banaan en chocolade

Ingrediënten:
1 kg bananen, 200 ml citroensap, 200 ml sap van de appelpuree, 300 g suiker, 200 g druppels van zwarte chocolade

Bereiding:
Pel de bananen, snijd in schijven en doe ze in een kookpot. Voeg het citroensap en het sap van de appelpuree toe en breng aan de kook. Roer regelmatig zodat het mengsel niet aanbrandt. Voeg de suiker toe wanneer de bananen gaar zijn. Laat nog even koken en doe er dan de chocoladedruppels bij. Haal de pot van het vuur, want meekoken mag niet. Vul de glazen bokalen tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Deze confituur is ook een bijzonder lekkere cupcakevulling!

Verleg je confituurgrenzen:
confituur van framboos en limoen

Ingrediënten:
1 kg frambozen, 200 ml limoensap, 100 g limoenzeste, 200 g appelpuree, 300 g suiker

Bereiding:
Doe de frambozen samen met het limoensap, de limoenzeste en de appelpuree in een kookpot. Breng aan de kook en roer af en toe. Voeg de suiker toe wanneer het mengsel begint te pruttelen. Laat nog even koken. Vul de glazen bokalen tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Voeg een lepeltje van deze confituur toe aan een glas tonic en je krijgt een zalig aperitief!

Confituur

Van Jam Jam

Danny De Winter

De artisanale jams van Het Landhuys zijn tot in het buitenland gekend. Danny De Winter maakt die in het schitterende landhuis dat hij met zijn echtgenote Katrien Maes renoveerde. De ingrediënten, die grotendeels uit eigen moestuin, serre en boomgaard komen, weet Danny tot meer dan 150 verschillende soorten confituren te verwerken. In dit boek geeft hij er een dertigtal prijs die telkens gecombineerd worden met hemelse hapjes en drankjes.

€ 19,99 | Meer info | Kijk het boek in