3 feestelijke desserts om van te smullen

3 feestelijke desserts om van te smullen

17/12/2019

Nog op zoek naar een feestelijk dessert? Wij weten raad! Speciaal voor jou selecteerden we 3 desserts uit Ons Bakboek.

Kerststronk

Ingrediënten

Biscuitdeeg van 190 g zelfrijzende bloem, 6 eieren, 190 g fijne suiker

Vulling: mokkaboterroom van 150 g fijne suiker, 25 ml water, 1 ei, 3 eierdooiers, 250 g boter, 1 eetlepel oploskoffie, 1/2 eetlepel water

Afwerking: 3 kleine chocolademacarons, chocolade kerstfiguren, marsepeinen kerstfiguren

Bereiding

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak een koud biscuitdeeg volgens het basisrecept (zie onder). Leg het deeg op de bakplaat en strijk het er gelijkmatig over uit. Bak in een voorverwarmde oven op 190 °C gedurende 20 à 25 minuten. Controleer met een naald of het deeg voldoende gebakken is.

Ontvorm de biscuit. Laat de biscuit even afkoelen en trek het bakpapier er dan voorzichtig af. Snijd de harde randen van de biscuit. Maak eerst de suikersiroop voor de boterroom. Verwarm de suiker met water en laat inkoken tot siroop. Klop ondertussen de eierdooiers los met het ei.

Voeg in een fijne straal al kloppend de suikersiroop bij de eieren. Snijd de malse boter in zessen. Klop drie stukken malse boter een voor een door de eieren. Los de oploskoffie op in 1/2 eetlepel water en klop dit door de boterroom. Klop er dan de andere drie stukken boter een voor een door.

Besmeer met 2/3 van de boterroom. Rol de rolbiscuit weer op met de vulling ertussen. Snijd de zijkanten schuin. Leg deze op de stronk, ze worden de zijtakken van de stronk. Houd 2 eetlepels boterroom opzij en doe deze in een spuitzak met ongetande mond. Werk de buitenkant af met de rest van de boterroom. Maak er met de tanden van een vork strepen in. Spuit drie dotjes op de stronk. Leg op elk dotje een kleine macaron, dit zijn de paddenstoelen. Werk verder af met chocolade kerstfiguren en figuren van marsepein.

BASISRECEPT BISCUITDEEG

Bereiding

Beboter een biscuitvorm van 20 cm Ø en leg bakpapier op de bodem. Zeef de bloem samen met het bakpoeder. Splits de eieren en doe de eiwitten in een deegkom. Klop met de kloppers van de mixer de eiwitten half op. Voeg er de suiker bij en klop tot een zeer stevige sneeuw met pieken.

Spatel er de gezeefde bloem voorzichtig door. Breng het deeg over in de bakvorm. Bak de biscuit gedurende 35 minuten op 175 °C. Voel met een naald of de biscuit droog is. Leg er een taartrooster op en draai het gebak om. Verwijder de bakvorm. Trek er het bakpapier af en laat afkoelen. Bij de afwerking van de biscuit wordt de onderkant de bovenkant omdat deze egaler is.

Pavlova met rood fruit

Ingrediënten

4 eiwitten, 200 g suiker, 1 eetlepel maïzena, 1 scheutje azijn, 1 vanillestokje

Vulling en topping: 250 ml slagroom, 50 g suiker, 1 vanillestokje, 300 g rood fruit

Bereiding

Houd de eiwitten op kamertemperatuur. Neem een grote schone glazen mengkom. Maak deze schoon met de azijn en een doekje. Klop de eiwitten stijf tot pieken, voeg geleidelijk de suiker en maïzena toe en blijf kloppen tot het mengsel doorzichtig is. Snijd het vanillestokje overlangs open, verwijder de vanillezaadjes met een mes en voeg toe aan de eiwitten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een cirkel in de vorm van de Pavlova die je wilt maken. Boetseer het eiwit met een lepel op deze cirkel. De randen mogen een beetje hoger zijn zodat de vulling er goed in blijft. Bak 2,5 uur in een voorverwarmde oven op 100 °C. Laat daarna de ovendeur een beetje open (steek er een houten lepel tussen) en laat volledig afkoelen.

Klop voor de vulling de slagroom stijf en voeg geleidelijk de suiker en het merg van de vanillestok toe. Verwijder de meringue voorzichtig van het bakpapier, plaats op een taartschaal en bestrijk met de opgeklopte room en het rode fruit.

Tip: De meringuebasis kun je een dag op voorhand klaarmaken.

 

Gingerbread men

Ingrediënten

75 g melassesiroop (verkrijgbaar in de biowinkel), 80 g boter, 25 g donkerbruine kandijsuiker, 20 g verse gember, 2 g zout, 175 g bloem, 6 g bakpoeder

voor de afwerking: 1 eiwit, 200 g poedersuiker, enkele druppels citroensap, rode voedingskleurstof, groene voedingskleurstof

Bereiding

Klop de melassesiroop op samen met de zachte boter, de suiker, de geraspte gember en het zout. Zeef er de bloem met het bakpoeder bij. Meng alles en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 3 uur rusten.

Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Steek mannetjes uit met een speciaal uitsteekvormpje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 10 à 15 minuten. Haal de figuurtjes van de bakplaat en laat afkoelen op een taartrooster.

Maak het eiwitglazuur. Klop het eiwit los. Roer er beetje bij beetje de poedersuiker en het citroensap door tot een dikvloeibaar beslag dat je maar net kunt uitstrijken. Verdeel het in drieën: behoud het witgekleurde glazuur, maak rood glazuur en maak groen glazuur. Breng de kleuren over in een aparte spuitzak met fijne spuitmond. Versier de gingerbread men met het eiwitglazuur. Spuit ogen, mond en versier de armen en de benen.

Ons Bakboek

Meer dan 300 heerlijke recepten

KVLV

Niets zo heerlijk als zelfgebakken taart, koekjes, cake of biscuit. En thuiskomen in een huis met de geur van versgebakken brood is altijd een waar genot.

Trouw aan het opzet van de vorige edities wil deze derde en volledig herwerkte versie van Ons Bakboek - het kleinere zusje van het alombekende Ons Kookboek® - een basishandboek zijn voor de thuisbakker.