2x thuis bij Belgen in het buitenland

2x thuis bij Belgen in het buitenland

30/06/2020

Logeren bij Belgen is sinds 2005 een waar begrip in het reisgidsenlandschap.

Al 15 jaar lang laten Peter Jacobs en Erwin De Decker  je kennismaken met Belgische gastheren en gastvrouwen op prachtige vakantiebestemmingen.

Origineel, divers en zeer kwalitatief: de gidsen geven je een uitgekiende selectie van topadressen.

Voor deze verjaardag maakten de auteurs werk van twee nieuwe edities met opnieuw een mooie inventaris van chambres d’hôtes en charmehotelletjes.

1. Les Bourgelins (Frankrijk)

We nemen je mee naar Centre-Val de Loire. Daar hebben Gert en Jo al hun expertise in Les Bourgelins gestoken, een topplekje in het landelijke hart van Frankrijk. Ze pakten de renovatie van een alleenstaand negentiende-eeuws maison de maître grondig aan. Het statige huis werd vanbinnen helemaal gestript en hedendaags heringericht zonder aan de ziel te raken. De gastenkamers baden in lichte en zachte kleuren. De tuin werd een pareltje met bloeiende planten, kruiden, groenten en waterpartijen, bijzonder aangenaam om in te verpozen. De schuur bij het huis is nu de ideale gezellige plek om de gasten het uitgebreide ontbijt en de table d’hôtes te serveren. Achter de schuur ligt een ligweide met buitendouche. Comfort en rust primeren. 

Gert en Jo hebben al enkele jaren Frankrijk op de teller staan. Ze zijn afkomstig van Turnhout en Mechelen, en waren onderwijzer en tuinarchitect. Ze woonden samen in Antwerpen, maar hadden genoeg van de drukte. Toen op een dag ook nog Jo’s bestelwagen met al zijn gereedschap werd gestolen, was de beslissing om naar Frankrijk te verhuizen snel genomen.

 

Les Bourgelins is niet alleen de naam van het huis, maar ook van het gehucht in Vesdun aan de zuidrand van de Berry. Meer dan een paar verspreide boerderijen vind je hier niet. Gert en Jo kennen de omgeving tot in de uithoeken, want ze hadden voordien jarenlang een drukbezochte en hoog aangeschreven B&B in een naburig dorp. Vesdun is de perfecte uitvalsbasis voor de verkenning van een landelijk stuk France profonde, het aantrekkelijke land van schrijfster George Sand en de film Jour de fête va Jacques Tati. Ook het relatief onbekende wijngebied Châteaumeillant ligt naast de deur.

 

 

2. Cortijo Valavero (Spanje)

Op slechts een paar kilometer van de Andalusische kust waan je je in een andere wereld. Om de buren van Cortijo Valavero te zien heb je een verrekijker nodig. Vanaf de kust kronkelt de weg in scherpe bochten door de bergen, de laatste kilometer loopt over een hobbelige zandweg. Het lijkt vervaarlijk, maar wie de route een paar keer afgelegd heeft, krijgt meer oog voor het landschap. Dat panorama is één van de redenen waarom Vanessa zich samen met haar vriend definitief in Lújar gevestigd heeft.

Dat Vanessa een B&B zou runnen, had ze vroeger nooit kunnen dromen. De Kempische is door de sport in Spanje terechtgekomen. Als professionele volleybalster speelde ze voor verschillende buitenlandse ploegen. Ze sloot haar carrière af bij een Spaanse ploeg. “Ik ben hier blijven plakken en een echte Andalusische geworden”, lacht Vanessa. Ze vond een baan bij een makelaar. Tot Cortijo Valavero in het kantoor te koop werd aangeboden.

Op de fundamenten van deze oude olijfboerderij bouwden Vanessa en Jorge een zo goed als nieuw huis, maar volledig in de traditionele stijl met natuurstenen muren. Daarbij gebruiken ze heel wat gerecupereerde materialen. Op het terras heeft de oude olijfpers een ereplaats gekregen. Het lijkt dus alsof de cortijo hier al eeuwen staat.  De zes kamers zijn ruim en uitgerust met grote bedden, een moderne badkamer, airconditioning en wifi.

Vier keer per week bereidt Vanessa een avondmaal, dat op het grote terras opgediend wordt. Van haar schoonmoeder leerde ze de originele paella en de typische stoofpotten van de streek maken. Op dagen dat er in de B&B niet gekookt wordt, is het niet ongebruikelijk dat het paar hun gasten meeneemt naar een tapasbar in het nabijgelegen Motril. De B&B is een plek waar je in alle rust kan genieten van de landschappen vanaf het terras en het zwembad. Wie actiever wil zijn, kan bij Vanessa terecht voor uitgestippelde routes langs authentieke dorpen.

 

Logeren bij Belgen in Frankrijk

Peter Jacobs, Erwin De Decker

  • Geen onpersoonlijke inventaris van de 'Belgische B&B's, maar een uitgekiende selectie van topadressen

Erwin De Decker en Peter Jacobs selecteren tientallen chambres d'hôtes en charmehotelletjes in Frankrijk, gerund door Belgen die het roer durfden om te gooien. Van design tot rustiek en van boerderij tot kasteel. Van aan de Noordzee tot de Côte d'Azur en van Normandië tot in de Pyreneeën.

Logeren bij Belgen in Italië, Spanje, Portugal en Marokko

Peter Jacobs, Erwin De Decker

Erwin De Decker en Peter Jacobs selecteren een honderdtal bed & breakfasts en charmehotelletjes in Italië, Spanje, Portugal en Marokko, gerund door Belgen die het roer durfden om te gooien. Bij elk logeeradres vind je bovendien tips voor een onvergetelijke vakantie.

Van een grotwoning in Andalusië tot een luxekamer in een Toscaans palazzo, van een villa met zeezicht in de Algarve tot een romantische riad in Marrakech. Voor gezinnen met kinderen, levensgenieters of sportievelingen: stuk voor stuk opvallende vakantieverblijven in de zon, van best betaalbaar tot exclusief.