100 ultieme reiservaringen met Marc Helsen

100 ultieme reiservaringen met Marc Helsen

23/06/2017

Een paar keer de wereld rond, dwars door Afrika, de Zijderoute op en neer, maandenlang vertoeven in bergmassieven of de wildernis in. Maak kennis met Marc Helsen, journalist en eerste klas wereldreiziger. In zijn boek 100 ultieme reiservaringen - honderd! - bewandelt hij zijn eigen trip down memory lane. Spectaculaire, fascinerende en vaak grappige verhalen, met telkens wijs reisadvies over de plek zelf. De favoriet van de master traveller himself? Met de motor door Himachal Pradesh, een schitterend stuk van de Indiase Himalaya.

"De nacht brengt een bedekte hemel, maar de volgende morgen twijfelt de lucht nog altijd tusssen sneeuw en geen sneeuw en dus pakken we onze biezen en draaien de gashendels zo ver open dat de Himalayakraaien opstuiven als we voorbij scheuren. Zo snel de Enfields kunnen, daveren we in de richting van de pas, in een poging om de weergoden te slim af te zijn.

Het is tijdens die redelijk halsbrekende rit, dat ik na het raken van een dikke kassei met volle snelheid bijna tegen de korst van de planeet aarde ga - de motor zwiept eerst naar links en dan naar rechts, recht op een ravijn af dat diep genoeg is om de ongelukkige die erin duikelt met een laatste, ijzingwekkende kreet voor eeuwig aan het zicht onttrekken. Het enige dat in me opkomt, is nog gas bijgeven, en dat zorgt er godzijdank voor dat ik met meer geluk dan wijsheid overeind blijf. Ondanks het frisse weer parelt het zweet wel op mijn voorhoofd. Dat zorgt ervoor dat de volgende kilometers mijn snelheid aanzienlijk daalt. Ik blijf ook wat meer weg van de onpeilbare kloven waarlangs we nu al de hele dag rijden."

Oponthoud aan de slagbomen

"Net voor de middag komen we bij het begin van de pas aan, waar een ambtenaar en een militair zich bij een slagboom oeverloos zitten te vervelen. Ze kijken de papieren van iedereen nauwlettend na. Tijdens het oponthoud aan de slagbomen koop ik van een toekijkende jongen een traditionele Tibetaanse hoed. Het is een van de impulsaankopen die de reiziger zich soms permitteert als hij in verre streken plotsklaps denkt zich iets te moeten aanschaffen dat van hoge goudwaarde is, maar waarvan het vermoed bestaat dat de plaatselijken dat nog niet doorhebben."

 

"Het enige dat in me opkomt, is nog gas bijgeven."

 

De hoed van de dode Tibetaan

"Na wat gehakketak over de prijs, besluit ik af te ronden met een paar intelligent, antropologische vragen: 'Waar komt die hoed vandaan?' 'Van mijn oom.' 'Het lijkt me nog een hoed in goede staat. Waarom doet uw oom hem weg?' 'Hij is dood.' Op slag wordt duidelijk dat ik in het verre vaderland volstrekt niet met dit hoofddeksel zal kunnen aanvangen, en in een poging om het goed te maken, wil ik de hoed teruggeven. Hij mag het geld houden. Het ventje begrijpt er niks van. Maar de hoed accepteren wil hij evenmin.Uiteindelijk begrijp ik dat hij speciaal voor de verkoop van de hoed vanuit zijn dorp naar het checkpoint is gekomen. Hij vindt dat hij er een goede prijs voor heeft gekregen. Business is business. En verkocht is verkocht. En zo heb ik er een hoed-met-een-verhaal bij. De hoed van een dode Tibetaan uit Spiti."

100 ultieme reiservaringen voor de avontuurlijke wereldreiziger

Marc Helsen

Beproefd reisadvies voor globetrotters, durvers en dromers

Avontuurlijk reizen moet je leren. En wie kan dat beter dan een doorgewinterde avonturier als Marc Helsen? De man die de wereld bereisde van Afghanistan tot Zimbabwe, van Antarctica tot Zuid-Afrika werkte 100 adrenalinetrips uit voor wie de reis van zijn leven wil maken. Bergen, jungle, oceaan, moeras, woestijn of gletsjer. Te voet, te paard, per fiets, met de motor, in de kano of met het openbaar vervoer. Alles is mogelijk. Voor elke bestemming voorziet de auteur naast het rauwe avontuur ook een 'zachter' alternatief. Dus ook de wereldreisiger die het net iets minder moeilijk, duur, extreem of afgelegen wenst, wordt hier op zijn wenken bediend.

€ 29,99 | Bestel nu het boek | Kijk hier het boek in