10 verrassende feiten over luchtvervuiling

10 verrassende feiten over luchtvervuiling

23/11/2018

De luchtkwaliteit krijgt de laatste tijd veel aandacht in de media en dat is een goede zaak. De bewustwording rond het thema groeit, maar de informatie die erover wordt verspreid, is vaak complex, onvolledig of zelfs fout. Lees hieronder 10 weetjes over onze lucht.

 1. De eerste goed bestudeerde luchtkwaliteitsramp vond plaats in België, namelijk in het Maasbekken in 1930. Het rapport dat er kort nadien over verscheen, voorspelde dat er in Londen duizenden doden zouden vallen bij een dergelijke ramp. In 1952 kwam die voorspelling helaas uit.
   
 2. In België vallen er meer doden door luchtvervuiling dan door verkeersongevallen.
   
 3. Het verschil tussen de hoeveelheid fijn stof in de lucht in Borgerhout (centrum van de stad Antwerpen) en in Dessel (landelijke gemeente in de Antwerpse Kempen) is maar klein.
   
 4. De twee belangrijkste bronnen van fijn stof in Vlaanderen zijn de verbranding van hout en de uitstoot door veeteelt.
   
 5. De luchtkwaliteit in Vlaanderen is over het algemeen sterk verbeterd tijdens de laatste decennia.
   
 6. Door dieselgate stoot een moderne vrachtwagen per gereden kilometer minder stikstofoxiden uit – een belangrijke vervuilende stof – dan een personenwagen.
   
 7. Een moderne auto stoot slechts 15 procent van zijn fijn stof uit via de uitlaat.
   
 8. Je vindt hogere ozonconcentraties op het platteland dan in de steden, dicht bij drukke wegen en in industriële gebieden.
   
 9. 63 procent van de uitstoot van stikstofoxiden komt van de transportsector. Het wegverkeer is de belangrijkste bron (35 procent), maar ook de zeescheepvaart is een grote boosdoener (14 procent).
   
 10. De totale kost van luchtvervuiling in Vlaanderen bedroeg voor 2015 ongeveer 8 miljard euro of 3 procent van het Vlaamse bbp.

 

 

Wouter Lefebvre

 
Een helder antwoord op al je vragen over de luchtkwaliteit in Vlaanderen

In Onze lucht brengt fysicus en klimatoloog Wouter Lefebvre (VITO) de complexe wetenschappelijke kennis op een heldere manier en met een minimum aan jargon samen. Daarnaast biedt hij antwoorden voor de toekomst en stelt hij concrete acties voor die de bronnen van de vervuiling moeten aanpakken. Waar wachten we op?

€ 19,99 | Meer info | Kijk het boek in