3 mythes over migraine doorprikt

3 mythes over migraine doorprikt

27/11/2019

Migraine en mythes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van mogelijke oorzaken via uitlokkende factoren tot miraculeuze oplossingen, je vindt een heleboel informatie die niet klopt. Mensen – en soms zelfs dokters – leggen makkelijk verbanden tussen migraine en dingen die er totaal niets mee te maken hebben. Hoog tijd om een aantal fabels de wereld uit te helpen.

 

Neen, migraine heeft niets te maken met… chocolade

‘Vandaag een migraineaanval? Ja, maar ik zag je gisterenavond snoepen van een chocoladereep. Niet verwonderlijk!’ Klinkt het bekend in de oren? Het is een van de meest gehoorde misvattingen over migraine.

Chocoladeliefhebbers, goed nieuws: chocolade lokt geen migraineaanval uit. De zin in zoet – die veel mensen doet grijpen naar chocolade – is zoals we eerder al zeiden te verklaren door de (beginnende) migraine zélf. In de waarschuwingsfase wijzigt de eetlust van migrainepatiënten soms. Als ze toegeven aan die trek en nadien een migraineaanval krijgen, lijkt een voedingsmiddel de boosdoener te zijn.

Rode wijn is geen garantie op migraine

Geen discussie die zo hoog oplaait als die over de relatie tussen wijn en migraine. Sommige mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat wijn, en vooral rode wijn, een duidelijke trigger is voor een migraineaanval. Het gaat zelfs zo ver dat bepaalde wijngebieden elkaar de zwartepiet doorspelen.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter... Wel kunnen we zeggen dat rode wijn drinken onder bepaalde omstandigheden (bij sommige mensen die daar gevoelig voor zijn) aanleiding kan geven tot migraine. Maar dat percentage ligt lager dan we denken.

Migraine en stress, het is een moeilijke relatie

Ja, stress wordt inderdaad vaak gerapporteerd als uitlokkende factor voor migraine. Aan de andere kant worden sommige stressgerelateerde symptomen ook beschouwd als aankondigers van een migraineaanval. Denk maar aan vermoeidheid, stemmingswisselingen of prikkelbaarheid, concentratiestoornissen…

Is stress dan nog wel de eigenlijke trigger?

Kop op

Leven met migraine

Evy Gruyaert

In Kop op doorprikt Evy Gruyaert samen met neuroloog Koen Paemeleire en psychiater-psychotherapeut Dirk Van den Abbeele nog meer mythes over migraine en helpt ze je leven met migraine net iets eenvoudiger te maken.

Want migraine is meer dan hoofdpijn alleen.

> Ontdek meer over dit boek