Deze voeding helpt je lichaam te herstellen na ziekte, stress of vermoeidheid

Deze voeding helpt je lichaam te herstellen na ziekte, stress of vermoeidheid

22/10/2019

Na ziekte, na een lange stressperiode of na vermoeidheid is het belangrijk om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Ik weet het, je voelt je niet oké en je lichaam wil absoluut niet in de keuken staan. Maar je herstel start op je bord.

In 7 weken naar een stressvrij en gezond lichaam? Ontdek recepten, oefeningen en tips in Repower van Claudia Van Avermaet.

Re-charge food

Vitamine C

Eet voldoende vitamine C. Je bijnieren bevinden zich boven op je nieren. Vitamine C zit in hoge concentraties opgeslagen in je bijnieren. Wanneer je vol stress zit, verbruik je veel vitamine C. Ondersteun dus je bijnieren en voed je lichaam met extra vitamine C. Bovendien speelt het ook een belangrijke rol bij het functioneren van je hersenen.

Spruiten, bloemkool, broccoli, sinaasappels, blauwe bessen, paprika’s, aardbeien, papaja

Magnesium

Door stress verbruik je extra magnesium. Dit mineraal is een van de hoofdrolspelers in je lichaam en helpt je spieren te ontspannen. Heb je last van spierkrampen of trillende ogen? Dan kan magnesium je helpen. Het helpt ook tegen hoofdpijn en te hoge bloeddruk.

Spinazie, boerenkool, peterselie, koriander, waterkers, pompoenpitten, bruine rijst, pure chocolade, bananen, sinaasappels

 

 

 

Kalium

Kalium is een belangrijk mineraal voor je hart. Samen met natrium speelt het een belangrijke rol bij het ontspannen en samentrekken van je hart. Bij stress komt het hormoon aldosteron vrij, waardoor je meer natrium en kalium verliest via je urine. Hierdoor put je de reserves in je lichaam uit. Zoete aardappel bevat extra kalium, waardoor stress wordt gecompenseerd.

Bananen, boerenkool, spinazie, zalm, paddenstoelen, yoghurt, zoete aardappel, asperges

Vitamine B

Last van angst en paniekaanvallen? Vitamine B1 verbrandt de koolhydraten uit ons voedsel en zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Een onstabiele bloedsuikerspiegel kan een trigger zijn voor angstaanvallen. Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen.

B1: zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten.
B5: shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado.
B12: tofu, tonijn, volle melk, kaviaar, mosselen, oesters.

Repower

In 7 weken een stressvrij en gezond lichaam

Claudia Van Avermaet

Na een bijzonder stressvolle tijd of wanneer je herstelt van een ziekte kun je alle extra aandacht voor jezelf gebruiken. Toen Claudia Van Avermaet herstelde van een burn-out ging ze op zoek naar wat haar kon helpen om weer vol power in het leven te staan. Nu heeft ze haar persoonlijke tips verwerkt in een 7 weken-plan om onder meer je bloedsuikerspiegel, je hormonen en je immuunsysteem weer in balans te brengen.

> Ontdek meer over Repower