Wat bomen ons vertellen van Valerie Trouet bekroond met Jan Wolkers Prijs 2020

Wat bomen ons vertellen van Valerie Trouet bekroond met Jan Wolkers Prijs 2020

19/10/2020

De Jan Wolkers Prijs wordt jaarlijks toegekend voor het beste Nederlandse natuurboek en is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Of het nu een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. Voor de Jan Wolkers Prijs 2020 zijn meer dan 120 boeken ingezonden. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: 'Trouet is een kundig auteur die de lezer als een enthousiaste gids bij de hand neemt en met nieuwe ogen leert kijken. Die gids schuwt de eigen mening over een aantal hoogst actuele, zeer nijpende kwesties bepaald niet, en weet die vaardig en overtuigend onder woorden te brengen. Wie dat kan, met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is niet alleen een begaafd auteur, maar ook een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient.'

Wat bomen ons vertellen

Valerie Trouet

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland. Aan de hand van verrassende verhalen – zoals hoe zonnevlekken piraten beïnvloeden, het geheim achter het imperium van Dzjengis Khan, het verband tussen de Egyptische farao’s en vulkanen, ja zelfs de rol van olijven in de val van het Romeinse Rijk – laat ze zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.