Trots op ons prijzenkwartet

Trots op ons prijzenkwartet

21/06/2018

Gisteren werden de 'Griffels, Penselen en Vlag en Wimpels 2018' in Nederland uitgereikt. Dit zijn prijzen voor bijzondere boeken, die een plaats verdienen in het leven van kinderen.
We zijn ongelooflijk trots om je onderstaande prijsbeesten te mogen voorstellen. Eén ding is alvast duidelijk: informatieve boeken zijn niet meer te missen in de boekenkast van onze kinderen.

GRIFFELS

Vlag en Wimpel – categorie INFORMATIEF

Het heel grote vogelboek | Bibi Dumon Tak

Uit het jury-rapport

“In Het heel grote vogelboek leren we de dieren kennen in hun natuurlijke omgeving, komen meer te weten over uiterlijk, hun leefstijl, nesten en broedplaatsen en steeds wordt recht gedaan aan de bron van dit boek: een vindingrijke verwijzing naar Nozeman. Als naslagwerk of om in een adem uit te lezen en te bewonderen. Door oud en nieuw op zo’n constructieve eigentijdse wijze bij elkaar te brengen kunnen we samen met onze kinderen vogelkenners worden, waardoor we ons blijvend kunnen verwonderen over het rijke vogelleven zo mooi toegankelijk gemaakt door de schrijver. De Vlag en Wimpel is voor Bibi Dumon Tak die deskundig en humoristisch schreef en postuum eerbetoon voor Cornelis Nozeman."

De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland | Marc ter Horst en Wendy Panders

Uit het jury-rapport:

“De combinatie van zowel achtergrondinformatie over Nederland in historisch perspectief als recentelijke wetenswaardigheden en passende illustraties op een overzichtelijke dubbele bladzijde maken dit boek waardevol. Interessante weetjes over plaatsen, gebeurtenissen en personen wisselen elkaar op niet chronologische wijze af, passend bij de manier waarop kinderen denken."

"Dit verrassende boek over een afgebakend thema heeft een onorthodoxe aanpak door kriskras door de materie heen te gaan en relevante en minder belangrijke zaken met elkaar te combineren. Niet schools en voor elk wat wils. De illustraties zijn afwisselend en humoristisch en vullen de tekst goed aan.”

PENSELEN

Zilveren penseel – categorie INFORMATIEF

Fabeldieren | Ludwig Volbeda & Floortje Zwigtman

Uit het jury-rapport:

"Zoals gezegd was de informatieve categorie heel sterk dit jaar en dit boek laat heel overtuigend zien dat dit genre heel verhalend en meeslepend kan zijn. Het is een encyclopedie van fabeldieren en de keuze om fictie-auteur Floortje Zwigman en tekenaar Ludwig Volbeda samen te laten werken is een heel goede geweest. Ludwig weet van ieder dier een geloofwaardig wezen te maken. De ongelofelijke detaillering is nooit te veel. In veel monsters zitten weer even zoveel kleine monsters en wezentjes verstopt. Alleen al op de coverdraak telden we 14 andere wezens."

"Ook de paginagrote illustraties hebben een kracht en diepte in kleur die je zelden ziet. De subtiele aardetinten krijgen een accent in helder wit. Of het nu de dondervogel of de trolkat is, je gelooft meteen dat ze er zo uitzien. Het illustratiegenre van de fantasy krijgt door de verbeeldingskracht van Volbeda een heel nieuwe dimensie. De zorgvuldigheid van de sjablonen, patronen en kaders zijn de kers op de taart in dit in alle opzichten geweldige en grootse boek."

Vlag en Wimpel – categorie INFORMATIEF

Het wonderlijke insectenboek | Medy Oberendorff &  Bart Rossel

Uit het jury-rapport:

"Oberendorff breekt met de wet van voorspelbare en keurige illustraties van dieren met een geheel eigen handschrift waarin de wetenschappelijke illustratie een fraaie symbiose aangaat met fantasie. Haar tekeningen zijn geen eendimensionale uitlegtekeningen maar prenten waarop echt iets gebeurt, die nopen tot goed kijken. Op deze manier komen al die kriebelige beestjes tot hun recht, ook omdat Oberendorff het combineert met zorgvuldige, anatomische prenten die een nieuw hoofdstuk inleiden. Het Wonderlijke Insectenboek is een prachtig kijkboek waarbij insecten dan weer in lijn, dan weer in vrij werk, uiterst gedetailleerd in beeld worden gebracht. Er zijn sterke composities in een stapeling van insecten, maar ook vervreemdende situaties met achtergrondbeeld erbij. Een analytische tekenstijl die juist in de wat meer aangeklede situaties een overtuigend geheel vormt. Op deze manier krijgen informatieve non-fictieprenten een nieuwe laag, zonder dat het afdoet aan de wetenschappelijke waarde. Meer van dit soort speelsheid graag, veel meer!"