Lannoo neemt Park Uitgevers (Nieuw Amsterdam) over

Lannoo neemt Park Uitgevers (Nieuw Amsterdam) over

12/01/2021

Uitgeverij Lannoo Groep neemt Uitgeverij Nieuw Amsterdam (sinds kort: Park Uitgevers) over. We zochten een mogelijkheid om onze positie in Nederland verder te verstevigen. Die vinden we nu in Park Uitgevers, dat met de fondsen Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek, Podium en Fontaine een belangrijke acquisitie vormt.

In Nederland hebben we onder de naam LannooMeulenhoff BV een sterke positie opgebouwd met de uitgeverijen Meulenhoff Boekerij, Unieboek | Het Spectrum en TerraLannoo.

Yrja Danner, directievoorzitter LannooMeulenhoff: ‘Met deze acquisitie verstevigen wij onze positie als belangrijke speler in algemene en literaire boeken in Nederland en België. Wij zijn een hecht, toegewijd en vakkundig team, gericht op gezonde groei en werken graag vanuit een persoonlijke aanpak. Bij het goedlopende Park Uitgevers zien wij een vergelijkbare sfeer en benadering. Wij zijn zeer verheugd dat we de auteurs van Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek, Podium en Fontaine een thuis mogen bieden bij LannooMeulenhoff en kijken er erg naar uit om samen met de Park-medewerkers verder aan de toekomst te bouwen. Wij gaan 2021 en verder dan ook met alle vertrouwen tegemoet.’

Imme Rog, lid Raad van Bestuur Novamedia, eigenaar van Park Uitgevers BV: ‘Afgelopen jaar is een goed jaar voor onze uitgeverijen geweest en ook de verwachtingen voor 2021 zien er veelbelovend uit. Park Uitgevers is een mooi en stevig uitgeefhuis waar we trots op zijn. De benadering door Lannoo was weliswaar onverwacht, maar past wel bij onze wens ons te focussen op onze kernactiviteit, het organiseren van Postcode Loterijen in binnen- en buitenland. In dat kader is de toekomst van deze mooie fondsen en van de vakkundige mensen beter gewaarborgd bij een bedrijf dat zich uitsluitend op boeken uitgeven richt.’

Lannoo neemt Park Uitgevers met de uitgeeffondsen en alle medewerkers per 1 januari 2021 over. In de transitieperiode zal de huidige interim-directeur Ruud Bakker de LannooMeulenhoff-directie waar nodig ondersteunen. De uitgeverij blijft voorlopig werken vanuit de Van Eeghenstraat in Amsterdam, waar zij nu gevestigd is.

 

Over LannooMeulenhoff en Uitgeverij Lannoo Groep

LannooMeulenhoff is de Nederlandse divisie van Uitgeverij Lannoo Groep en behoort tot de top 3 spelers op de Nederlandse boekenmarkt. Het is een brede en toonaangevende uitgeversgroep bestaande uit 3 diverse algemene uitgeverijen. Meulenhoff Boekerij is een van de grootste fictie en non-fictie uitgeverijen van Nederland met het literaire Meulenhoff en het commerciële Boekerijfonds (al jaren de grootste in commerciële fictie) en is marktleider in ebooks. Unieboek | Het Spectrum publiceert kwalitatieve en commerciële kinder- en Young Adult boeken onder de fondsen Van Goor en Van Holkema & Warendorf en behoort tot de grootste non-fictie uitgeverijen met de imprints Spectrum, Paperlife, Forte, Prisma, Winkler Prins en Capitool. Uitgeverij TerraLannoo publiceert onder het Terra-imprint upmarket geïllustreerde boeken op gebied van tuin en natuur, gastronomie, lifestyle, fotografie en design en verzorgt in Nederland de verkoop en marketing van de publicaties van Lannoo, de academische uitgeverijen LannooCampus en Academia Press en van het Michelin-fonds. 
 

De Belgische divisie van Uitgeverij Lannoo Groep bestaat, naast Lannoo Graphics (Stationery) en DistriMedia (Logistics), uit Lannoo Uitgeverij die instaat voor de ontwikkeling van meer dan 600 boeken per jaar, in diverse genres. Naast het hoofdkantoor in Tielt zijn er ook vestigingen in Leuven (LannooCampus), Gent (Academia Press) en Brussel (Editions Racine). Onze eigenheid ligt in de combinatie tussen enerzijds de slagkracht van een groot en gezond familiebedrijf, dat al meer dan 111 jaar professioneel gerund wordt door boekenliefhebbers met zakenwijsheid en oog voor continuïteit en vernieuwing, lokale en internationale groei, en anderzijds de dynamiek, charme en het ondernemerschap van kleinschalige boekenateliers en teams die dicht bij hun auteurs, lezers en partners staan, in hun diversiteit verbonden door een streven naar kwaliteit en een passie voor boeken.

 

 

Over Park Uitgevers

Park Uitgevers, eerder bekend als Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, is onderdeel van Novamedia en bestaat uit de uitgeverijen Nieuw Amsterdam, Podium, Wereldbibliotheek en Fontaine. Het is een energiek en spraakmakend huis met rijke fondsen van vertaalde en Nederlandse literatuur, poëzie en uiteenlopende non-fictie onderwerpen zoals geschiedenis, actualiteit, natuur, cultuur, sport, crime en kookboeken, met succesauteurs als Arjen Lubach, Johan Harstad, Hanya Yanagihara, Michael Ondaatje, Thomas Verbogt, Richard Dawkins, Elena Ferrante, Isabel Allende, Pascal Mercier, Yotam Ottolenghi, Karin Luiten en Oei, ik groei!
 

Social enterprise Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld en is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder de Postcode Loterij. Novamedia is tevens eigenaar van boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Postcode Loterijen zijn inmiddels actief in Nederland, Zweden, Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië. Novamedia/Postcode Loterijen is de 3e grootste private donor ter wereld, en de grootste private fondsenwerver ter wereld. Het totaalbedrag aan schenkingen aan goede doelen passeerde inmiddels de mijlpaal van 10 miljard euro.