Auteur Julien van Remoortere overleden op 88-jarige leeftijd

Auteur Julien van Remoortere overleden op 88-jarige leeftijd

10/04/2018

Met grote droefheid melden wij het overlijden van onze auteur Julien Van Remoortere.

Julien Van Remoortere stond in het begin van de jaren 70 mee aan de wieg van het toerismefonds van Uitgeverij Lannoo. Zijn eerste toeristische publicatie, Met de auto door West-Vlaanderen, schreef hij in 1973 op vraag van Godfried Lannoo. Nadien volgden tientallen andere ‘dicht-bij-huisgidsen’ waarvan het Groot Wandelboek Ardennen wellicht het bekendst is. 100.000den wandelaars gingen ermee op stap. Hoewel het veldwerk voor deze uitgave de laatste jaren door zijn kinderen en kleinkinderen werd verricht, bleef hij er zeer nauw bij betrokken. Hij was dan ook een van de grootste kenners van de geografie en de natuur van de Ardennen.
Julien was ook een succesvol jeugdauteur. In zijn boeken ging hij actuele thema’s niet uit de weg. In de bekende reeks Juniorboeken van Lannoo verscheen in 1975 Anti-love story, over een meisje dat verkracht wordt door haar leraar, en in 1977 publiceerde hij De treinkaping.

In 2010 publiceerde Julien, naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag, de roman Mathilde. De dingen die veranderen over een familie tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw in het land tussen Schelde en Durme, zijn geboortestreek. Kenmerkend waren de volkse humor en het sarcasme waarmee machthebbers en profiteurs op de korrel werden genomen. Een herkenbare kroniek van Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog.

Julien was een gedreven en consciëntieuze auteur, maar vooral een warme familieman en een goede vriend van het huis.