Liefde op leeftijd

Liefde op leeftijd

06/11/2020

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ komt niet alleen voor in sprookjes.

Relatietherapeut Alfons Vansteenwegen schreef een nieuw baanbrekend boek over koppels die al een leven lang samen zijn. Samen met je partner oud worden, daar droomt toch iedereen van? In het boek Liefde op leeftijd geeft Vansteenwegen enkele kenmerken van een degelijke deugddoende relatie.

1. Vertrouwen

Vele hoogbejaarde stellen leven tevreden met elkaar. Ze zijn graag samen en bij de afwezigheid van hun partner kijken ze echt naar elkaar uit. Deze verbondenheid gaat samen met een groot vertrouwen. Dat vertrouwen is altijd aanwezig. Het vertrouwen is gebaseerd op een jarenlang samengroeien, waarbij ze alles met zijn tweeën hebben gedeeld. De mooiste momenten, maar ook de ergste momenten. Het punt zonder terugkeer zijn ze overschreden, wat leidt tot het besef: we blijven samen.

2. Mildheid en mededogen

Door alles wat je hebt meegemaakt, is er een soort van milde relativering. Je laat je niet meer gek maken door anderen en je bent ook milder voor elkaar. Een zeer belangrijke factor in een relatie is de capaciteit tot medeleven. De intieme samenleefrelatie is de kern van het koppel. Maar ook de capaciteit tot troosten is van belang en vult de empathie aan. Die empathie, het medeleven voor elkaar, is het resultaat van elkaar graag zien, inzet en tijd maken voor elkaar.

3. Samen genieten

Samen genieten is ook een heel belangrijk aspect. Daaronder verstaan we zowel lichamelijk als gevoelsgeladen en verstandelijk genieten. Je wil samen dingen doen. Dit wordt bereikt door een liefdevolle inspanning waarbij je de verschillen tussen beiden hebt gezien en hebt overschreden. Wat hier naar voren komt, zijn de overeenkomsten met elkaar. De zaken die voor jullie dezelfde betekenis hebben. Voorbeeld een onvoorwaardelijke inzet voor kinderen en kleinkinderen of een verbondenheid met de gemeenschappelijke vriendenkring.

4. Blijvende nieuwsgierigheid

Blijven bijleren van elkaar is een belangrijk criterium voor de levende relatie. Zo blijft de partner geïnteresseerd en betrokken, en soms echt verrast. Een deugddoende relatie is namelijk geen versmelting, want jullie zijn twee verschillende mensen.

5. Blijvende inzet

Het samen zijn is iets wat je beiden voor een deel hebt gevonden en een deel hebt gemaakt. ‘Gevonden’ gaat gepaard met toeval. Het zijn factoren die je niet in handen hebt. Je moet hierbij een beetje geluk hebben. Het andere deel van het samen zijn wordt ‘gemaakt’. Hiermee wordt de inzet van de beide partijen benadrukt. De relatie is niet vanzelf tot stand gekomen, maar jullie hebben het samen tot stand gebracht. Liefde blijft – ook na enkele jaren – namelijk een werkwoord.

Liefde op leeftijd

Waarom liefde altijd een werkwoord blijft

Alfons Vansteenwegen

Wie droomt er niet van om samen met zijn partner oud te worden? Maar ook op latere leeftijd gaat de liefde niet vanzelf. In dit nieuwe baanbrekende boek richt de befaamde relatietherapeut Alfons Vansteenwegen de spotlight op koppels die al een leven lang samen zijn. Wat maakt hun relatie zo hecht? Waar halen ze hun veerkracht vandaan? En wat zijn de belangrijkste valkuilen die je tegenkomt als je een leven lang samenleeft? Zijn pleidooi? Je moet blijven investeren in een relatie. Zo lang gelukkig samenblijven betekent dat beide partners elkaar blijvend versterken, niet zozeer door wat ze doen, maar door wie ze zijn. Hij introduceert bovendien een nieuw, boeiend concept: mentaal scheiden om beter te kunnen samenleven.

> Ontdek meer over dit boek