Het positief effect van 5 weken quarantaine

Het positief effect van 5 weken quarantaine

31/03/2020

We stappen door de Coronacrisis met z’n allen in een ongezien experiment. We gaan vijf weken in quarantaine. Wat is het effect daarvan op ons gedrag?

Dat onderzoeken wetenschappers in Praag al meer dan zeventig jaar. De resultaten zijn verrassend positief. Vooral op domeinen waarop je het niet meteen zou verwachten. Al zijn er ook drie leerrijke voorwaarden aan gekoppeld.

Leo Bormans

MARS-500 heet de tot op heden langstdurende simulatie van een ruimtevlucht naar Mars. Daarvoor leefden mensen met een beperkte groep 520 dagen samen in groepsisolatie, zonder hun plek te mogen verlaten. Onderzoekers Iva Solcova en Vladimir Kebza noteerden met hun team verrassende resultaten. Ondanks het feit dat een gesimuleerde ruimtevlucht de deelnemers nauwelijks enig voordeel of de bijzondere ervaring van een échte ruimtevlucht opleverde, had het experiment een duidelijk positieve invloed op de persoonlijkheid van de betrokkenen. Ze maakten vooral een sterke ‘sociale groei’ door: ‘Ik heb geleerd waardering te koesteren voor de sterke kanten van mensen’, ‘Ik heb nieuwe relaties met behulpzame anderen ontwikkeld’ en ‘Ik heb geleerd dat ik andere mensen veel meer te bieden heb dan ik dacht.’

De onderzoekers deden daarop een vergelijkbaar experiment waarbij ze 16 mensen in isolement samenbrachten op een zeilschip voor een tocht van vijf weken in zware omstandigheden. Ze legden 8750 km af op zee van Mauritius naar Australië. Het was een gemengde ploeg: acht professionele bemanningsleden en acht toeristen, negen mannen en zeven vrouwen uit negen verschillende landen. Ook hier werden bij alle deelnemers aspecten vastgesteld van positieve groei. Naast sociale vooruitgang boekten ze ook winst via cognitieve groei: ‘Ik heb nieuwe kennis vergaard’ en ‘Ik heb geleerd op een positievere manier naar dingen te kijken’.

Het gunstig effect van het isolement werd vooral beïnvloed door het feit dat de deelnemers zich een gemeenschappelijk doel hadden gesteld: de zeiltocht succesvol beëindigen of zelfs de kunstmatige reis naar Mars voltooien. Doordat ze solidariteit ervoeren op basis van persoonlijke interactie, gedeelde emoties en een gedeeld gemeenschappelijk doel, waren ze in staat om emotioneel te investeren in relaties met anderen. Dat is volgens de onderzoekers vermoedelijk de motor geweest achter de opvallende sociale groei in beide groepen: ‘Via de anderen worden wij onszelf’.

Een tijd lang geïsoleerd samenleven met een beperkt aantal anderen kan dus leiden tot een vorm van cognitieve en sociale groei. Dat gebeurt vooral als we onszelf een gemeenschappelijk doel stellen (‘We gaan deze coronacrisis overwinnen!’), in interactie gaan met anderen (‘We doen dit samen!’) en in staat zijn om onze emoties te delen, zowel onze angst en twijfel als onze moed en levensvreugde.

Iva Solcova en Vladimir Kebza zijn onderzoekers aan de Karelsuniversiteit in Praag (Tsjechië). Hun onderzoek is opgenomen in The World Book of Hope van Leo Bormans. www.theworldbookofhope.com

Hoop. The World Book of Hope

Leo Bormans

Derde deel in de internationale successerie 'The World Book of...'

Hoop is de ultieme menselijke kracht en het tegenovergestelde van angst. In deze onzekere tijden is het belangrijk dat we hoop als bron voor succes, veerkracht en geluk goed begrijpen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 90% van de wereldbevolking een hoopvolle kijk op de toekomst heeft. Hoop is universeel, ongeacht leeftijd, geslacht of inkomen. De bekende psychiater, Viktor Frankl, overlever van de Holocaust, schreef dat de laatste vrijheid die men van de mens kan wegnemen de manier is hoe hij tegenover de omstandigheden staat. Dat is de kern van hoop. Echte hoop schept geen valse verwachtingen, maar is de bron voor positieve emoties.

> Ontdek meer

Leo Bormans reist de wereld rond als 'Ambassador of Happiness & Quality of Life'. Hij is schrijver en inspirator. Hij heeft een Master in Talen & Wijsbegeerte en is auteur van de internationale bestseller The World Book of Happiness.

Hij heeft meer dan veertig jaar ervaring in het leiden van de meest verscheiden en succesvolle teams: grote en kleine, professionelen en vrijwilligers, profit en non-profit. Hij geeft veel lezingen voor bedrijven en organisaties en hij was te gast in televisieprogramma's als De Wereld Draait Door, RTL Late Night en Paul Witteman Ontdekt het Geluk. Onlangs werd hij aangesteld tot Distinguished Lecturer in Happiness Research aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.