Alles komt goed, altijd is het mooiste kinderboek van het jaar

Alles komt goed, altijd is het mooiste kinderboek van het jaar

11/04/2019

Kathleen Vereecken en Charlotte Peys zijn de winnaars van de 32ste Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het jaar. De prijs, waar een bedrag van € 15.000 euro aan verbonden is, werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. 

Alles komt goed, altijd vertelt het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en haar familie uiteen ziet vallen. Een aangrijpend boek waarin met onsentimentele, kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog wordt gekeken en hoe die alles op losse schroeven zet. Maar waarin de liefde voor het leven uiteindelijk de bovenhand haalt.

De jury koos dit jaar voor sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden.

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.

Alles komt goed, altijd

Kathleen Vereecken, Charlotte Peys

 • Het beklijvende verhaal van een meisje in de Eerste Wereldoorlog

 • De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. 'Zo mooi!'
       'Hoe kan dat?' vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. 'Er is niet eens zon.'
       Er kwam geen antwoord.
       Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot.
       'Het is geen zon,' zei Rosa. 'Het is de oorlog.'

  Alles komt goed, altijd is het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat haar familie uiteen ziet vallen.

  € 18,99 | Meer info | Kijk het boek in