10 tips voor een zorgeloze vakantie met je baby

10 tips voor een zorgeloze vakantie met je baby

03/07/2020

Ze is zelf mama van drie en baat één van de grootste babywinkels uit van het land, wat haar ook een beetje mama maakt van zo’n 10.000 kindjes.

In haar nieuwe boek Onder mama’s deelt  Sonia Pypaert tips & tricks voor een zorgeloze vakantie met baby. Voor ons licht ze alvast 10 tips toe.

Naast het grootste avontuur in je leven, namelijk het moederschap, wil jij ook de wereld blijven verkennen en avonturen beleven samen met jouw baby.

Voetje voor voetje, zo begint elk (reis)verhaal. Je wil dit uiteraard goed voorbereiden zodat je volop met je gezinnetje kan genieten, veilig en zorgeloos! Dat uitstapje naar de Ardennen of naar de zee worden belevenissen om nooit meer te vergeten!

1. Welk reistype ben jij?

Neen, een baby is geen rem op je leven. Goed uitgerust met de grote, schokdempende en anti-lekbanden neem je elke reis in handen en is genieten je routeplan. Een kinderwagen of buggy moet handig zijn, maar  moet ook bij jou passen. Denk dus eerst goed na over wat jij graag doet en wat je van plan bent te doen. Wil je het bos in of ga je op citytrip? 
 
Tip: hou rekening met de veringen van de kinderwagen of buggy want je baby’s rugje moet goed beschermd worden. 

2. Een autostoel, de vaste waarde op je achterzetel

Om jouw kindje(s) veilig te vervoeren heb je een ergonomische en veilige autostoel nodig die past bij jouw type auto. Zorg er ook voor dat je autozitje altijd compatibel is met je kinderwagen. 
 
Tip. denk ook aan een paar anti-transpiratie inlegjes of hoezen. Deze zijn hygiënisch en gemaakt uit bamboe of biologisch katoen. Ze bieden de ideale bescherming voor ongelukjes en cours de route én voorkomen dat je kleintje zweet in de autostoel of kinderwagen. Voorzie zeker een reserve inlegje, zo heb je er altijd één bij de hand.

3. Handenvrij & superblij, ook op moeilijk terrein

Een babydrager is de ideale oplossing voor een moeilijk parcours, een draagzak of draagdoek is ideaal voor kortere wandelingen. Wist je trouwens dat je heel wat draagzakken kunt gebruiken vanaf de geboorte? Ben je een echte avonturier? Dan is een rugdrager de oplossing.

Let wel op: voor urenlange daguitstappen is dit niet de beste oplossing dus wissel voldoende af. Een beter alternatief hiervoor is een compacte kinderwagen.

4. Slapen als een roos, ook onderweg

Een uitgeslapen baby is een droom voor elke ouder, ook onderweg. Want ook mama’s en papa’s moeten op hun beide oren kunnen slapen. Een babynestje neem je makkelijk mee zodat je baby eender waar geborgen kan slapen. Voor een baby tot ongeveer vier maanden kan dit als slaap- en speelruimte gebruikt worden omdat je kindje nog niet zelfstandig kan omrollen.
 
Een handig reisbed is goed voor baby, peuter en kleuter. Zorg voor optimaal slaap- & speelcomfort en een kwalitatieve matras zodat je kleintje op elk moment en elke plaats een dutje kan doen. Licht, makkelijk mee te nemen, speelpark en ideaal voor het avontuurlijke buitenleven! Kies daarnaast voor een duurzame vierseizoenenslaapzak: vier slaapzakken in één, verstelbaar voor overdag en voor koude nachten. 
 
Tip bij warm weer en/of een warme slaapkamer: leg je kindje enkel met een body in de slaapzak.
 

5. Maak checklists

Ze zullen rust brengen in je hoofd en voorkomen dat je met teveel dingen bezig bent en uiteindelijk van alles vergeet. Tijd is kostbaar en daar wil je efficiënt mee omgaan. Hang de lijstjes ook op een goed zichtbare plaats uit, zodat je weet waar je aan moet denken. Plan vooraf.
 
Tip: raadpleeg zeker de checklists in “Onder mama’s”

6. Baby essentials

Een nachtlampje doet de nieuwe omgeving vertrouwd aanvoelen. Neem voldoende knuffeltjes mee zodat je je kleintje kunt troosten op moeilijke momenten en helpen bij het slapen.
 
Zomervakanties vragen extra bescherming voor de ogen van je baby. Hallo zonnebril! Een antimuggencrème of -toestel beschermt tegen muggen. Een compact model werkt door middel van ultrasone trillingen en gebruikt geen chemische stoffen.

7. Gezellig tafelen

Mama’s die borstvoeding geven, hebben altijd hun eten bij de hand. Zorg voor comfy borstvoedingskleding en voldoende borstkompressen, zodat je zorgeloos op pad kunt.
 
Maaltijden en papjes: Zorg ervoor dat je kindje altijd onderweg kan eten. Kies voor duurzame zuigflessen die niet breken of splinteren als ze vallen. Meer en meer wordt gebruikgemaakt van een thermos met handige doseerpotjes.
 
Denk aan een babyrelax, waar je kleintje al vanaf de geboorte in kan zitten: multifunctioneel en rustgevend voor zorgeloze tafelmomenten onderweg. Kies voor voldoende slabben in katoen, bamboe of silicone. Baby’s durven wel eens een ‘beetje’ te smossen …

8. Spellen spelen, lachjes delen

Compact activiteitenspeelgoed boeit je kleintje zonder veel geluid te maken. Daarom is dit het speelgoed bij uitstek om mee te nemen op het vliegtuig, in de auto, de bus, de trein… Om alle speelgoed gemakkelijk te bewaren en mee te nemen, is een handige opbergspeelmat ideaal. Mik al het speelgoed op de mat en met één simpele trek aan de touwtjes tover je de mat om tot een opbergzak. 

9. Care

Kies een badje dat samen plooit wanneer het niet in gebruik is. Een must-have is een handig verschoonmatje, opvouwbaar en vaak inbegrepen bij een verzorgingstas/rugzak. Kies verzorgingsproducten in een compacte reisset waarbij je alle producten voor je baby en kindje in handig reisformaat meeneemt. 

10. Mama- & babyoutfit

Ook al reis je compact, neem toch voldoende kleding mee. Tijdens het reizen heb je namelijk niet altijd de tijd of ruimte om tussendoor kleding te wassen. Een gouden vuistregel is dat je altijd kleding voor enkele extra dagen ter beschikking hebt, want een ongelukje is snel gebeurd. 

Onder mama's

Sonia Pypaert

Dit boek is een gids die je zorgen uit handen neemt, zowel praktisch als met wijsheid. Aanstaande en jonge ouders vinden er een antwoord op al hun vragen. De emotionele rollercoaster waar ze voor het eerst mee geconfronteerd worden, hoe daarmee omgaan? Hoe kunnen ze hun oerkracht aanspreken om de ongeziene veranderingen die ze als vrouw ervaren in goeie banen te leiden. Hoe verwelkomen ze hun onzekerheden en vragen en bieden ze de baby een veilige plek in een geboorteplan. Kortom, zeeën ervaring en boomhutten vol weetjes, advies en checklijstjes om hen hierbij te helpen.

Tegelijkertijd roept Sonia Pypaert op om te delen met elkaar. Informatie, ervaringen, gevoelens en gedachten. Niet enkel de roze wolk. Ook wat moeilijker ligt. Zo kunnen mama’s leren van elkaar en voelen ze zich niet alleen op de wereld. #Ondermamas