4 heerlijke recepten voor pannenkoeken

4 heerlijke recepten voor pannenkoeken

02/02/2017
Kokospannenkoeken met aardbeien
 
Bereiding: 10 minuten
Baktijd: 5 minuten
Hoeveelheid: 10 stuks
 
3 eieren, 200 g boekweitmeel, 450 ml kokosmelk, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie, 1 snuifje zout,kokosolie, 8 aardbeien, 2 eetlepels ahornsiroop, 1 vanillestokje
 
Meng de eieren met het boekweitmeel en voeg er langzaam de kokosmelk aan toe. Doe er de honing, de olijfolie en het zout bij en roer tot een glad beslag. Verhit wat kokosolie in een pan en bak de pannenkoeken mooi goudkleurig. Doe 2 eetlepels water in een pannetje, leg er de aardbeien in en doe er de ahornsiroop en het vanillestokje bij. Breng op een laag vuur aan de kook gedurende 2 à 3 minuten of tot de vruchten zacht zijn. Giet de aardbeiensaus over de pannenkoeken en werk af met nog wat extra ahornsiroop. 

Recept uit 'Power' van Claudia Van Avermaet.

Pannenkoeken

Ongeveer 15 stuks

Een pannenkoekenpan, 3 eieren, 500 ml melk (op kamertemperatuur), 165 g bloem + 100 g bakpoeder, gezeefd, 10 g suiker, een snuifje zout, vanille, 35 g gesmolten boter, poedersuiker en fruit naar keuze
 

Klop de eieren los in ongeveer de helft van de melk. Meng er de gezeefde bloem met het bakpoeder onder, voeg de suiker, het zout en de vanille toe. Spatel de rest van de melk en de gesmolten boter onder het mengsel. Mix alles tot een homogene massa. Bak het deeg in een hete pan met een weinig boter ingevet. Het beslag wordt door middel van een draaiende beweging van de pan gelijkmatig verdeeld. Zodra het bovenvlak droog is, wordt de pannenkoek omgedraaid. Serveer de pannenkoek op een voorverwarmd bord met poedersuiker en fruit naar keuze. 

Recept uit 'Bakken voor Iedereen 2' van Christophe Declercq.

Superfood-banaanpannenkoeken

Voor 10 à 12 kleine pannenkoeken

De pannenkoeken
2 chia-eitjes (veganistisch) of 2 biologische eitjes, 200 g haver (eventueel glutenvrij), 2 grote rijpe bananen, 2 eetlepels maanzaad, 1 eetlepel bakpoeder, 1 snuifje zeezout, zeste van citroen, 3 ontpitte medjooldadels, 2 eetlepels gojibessen, 4 eetlepels ongezoete kokosyoghurt of gewone ongezoete yoghurt, 1 en 1/2 kop kokos-rijstmelk, 1/4 speltbloem, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 1/2 koffielepel kaneel, enkele eetlepels kokosolie
 
De afwerking
wat extra kokosyoghurt, bosbessen, zeste van citroen
 
Mix alle ingredi√ęnten voor de pannenkoeken (behalve de kokosolie) in een blender, voeg de chia-eitjes pas op het laatste moment toe en mix kort mee. Is je beslag te dik, voeg dan wat meer melk toe. Is je deeg te lopend, voeg dan wat meer speltbloem toe. Vet een pan in met kokosolie en bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Door de chia-eitjes in het beslag zullen de pannenkoeken sneller aan de bodem van je pan kleven of zelfs verbranden. Zet het vuur dus niet te hoog en gebruik voldoende vetstof als de pannenkoeken te kleverig zijn. Draai de pannenkoeken pas om als je luchtbellen ziet verschijnen. Serveer de pannenkoeken met de extra yoghurt, de bosbessen en een beetje citroenraspsel.
 
Recept uit 'One Healthy Family' van Ellen Charlotte Marie.
Pannenkoeken met ahornsiroop
 
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor 1 persoon: 4 pannenkoeken
 
2 eieren, 300 ml rijstmelk, 100 g bloem, zout, 1 tl plantaardige olie, 100 g rode bessen of frambozen, 2 el ahornsiroop
 
Klop de eieren los in de melk. Zeef er de bloem bij en roer tot een glad beslag. Doe er een snufje zout bij. Verwarm een beetje olie en schep een vierde van het beslag in de koekenpan. Draai de pannenkoek om als de bovenkant droog is. Bak vier pannenkoekjes in totaal.
Verdeel het fruit over de pannenkoeken en druppel er de ahornsiroop over. 
 
Recept uit 'Het Sportkookboek' van Stephanie Scheirlynck.