Siciliaans stoofpotje met zeebaars

Siciliaans stoofpotje met zeebaars

09/04/2021

Caponata heet dit kleurrijke Siciliaanse stoofpotje boordevol zomergroenten. Kleine blokjes tomaat, aubergine en selderij worden langzaam gegaard met Italiaanse smaakmakers zoals olijven, kappertjes, knoflook en een goede lepel appelciderazijn voor een fris-fruitige ondertoon. Serveer het stoofpotje met gebakken tofu (vegan), spiegeleitjes (vegetarisch) of een stukje vis.

 

Siciliaans stoofpotje met zeebaars

Fase 1-3

2 personen

Voorbereiding: 15 min - baktijd: 20 min

Houdbaarheid: tot 2 dagen in de koelkast

Ingrediënten

1 aubergine (500 g) | 2 stelen witte selderij | 2 stevige tomaten (of 1 kop tomatenblokjes uit blik) | 1 ui (optioneel) | 1 teentje knoflook (optioneel) | 4 el extra vierge olijfolie | 100 g spinazie | 10-tal olijven | 2 el kappertjes | 1 eetlepel appelciderazijn (of rode wijnazijn)(optioneel) | 2 x 150 g zeebaarsfilet | zwarte peper en zeezout | 2 el pijnboompitten | vers basilicum

 

Bereiding

  1. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter, de selderij in fijne reepjes en de tomaten in grovere stukjes. Als extra smaakmakers kun je eventueel ook een versnipperde ui en een teentje geraspte knoflook toevoegen.
  2. Verhit 2 lepels olijfolie in een grote pan. Bak de groenten goudbruin met peper en zout. Voeg wat water toe, dek de pan af met een deksel en laat de groenten rustig garen op een medium vuur tot ze volledig gaar zijn, 15 minuten of langer.
  3. Zijn de groenten bijna gaar? Voeg dan de spinazie, de olijven en de kappertjes toe. Laat nog kort verder garen. Breng eventueel op smaak met een lepel appelciderazijn of rode wijnazijn.
  4. Verhit twee lepels olijfolie in een tweede grote pan. Bak de zeebaarsfilets ongeveer 4 minuten op een medium vuur tot het vel goudbruin en krokant is. Bak de filets aan de andere kant nog een minuut of langer tot gaar. Kruid met peper en zout.
  5. Serveer het groentestoofpotje met de krokant gebakken zeebaars, licht geroosterde pijnboompitten en basilicum.

Julie's tips & tricks

Vervang de zeebaars ook eens door wijting, makreel, dorade, sardientjes,...

Voedingswaarde (per persoon)

Koolhydraten 12,7 g, Vezels 12,5 g, Eiwitten 34,2 g, Vetten 38,8 g, Calorieën 565,6 kcal

 

Keto in 15 minuten - Mediterraan

Meer energie, een vlotte vetverbranding en een sterker immuunsysteem

Julie Van den Kerchove

In haar nieuwe boek toont bestsellerauteur Julie Van den Kerchove hoe je de unieke gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet combineert met de kracht van gezonde vetten voor meer energie, een vlottere vetverbranding en een sterker immuunsysteem.

Met 21 gedetailleerde dagmenu's (met boodschappenlijstjes en meal preptips) om je natuurlijke vetverbranding te activeren en van de low carbkeuken een duurzame, flexibele levensstijl te maken. De 70 mediterrane gerechten bereid je in minder dan 15 minuten en zijn gluten- en granenvrij, suikervrij, grotendeels lactosevrij en een combinatie van vegan, vegetarisch, vis en gevogelte.

> Ontdek meer over het boek

Julie Van den Kerchove - Keto in 15 minuten - Mediterraan