Wandelen in het RivierPark Maasvallei

Wandelen in het RivierPark Maasvallei

06/08/2020

Donkere bossen, ruige weiden met wilde grazers, onstuimige beken, verraderlijke vennen, wandelende duinen, wiebelende hangbruggen of een zelf geknutselde takkenbrug ... het komt allemaal aan bod in Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen. Auteur Michaël Cassaert haalde de avonturier in zich weer naar boven en tekende 20 verrassende en super leuke wandelroutes uit langs de allermooiste natuurplekken van Vlaanderen. De routes zijn 5 tot 25 kilometer lang, en dus haalbaar voor het hele gezin. Met onderstaande wandeling ga je grenswandelen in het RivierPark Maasvallei. Het meest noordoostelijke dorp van Vlaanderen, Kessenich, ligt aan de rand van een indrukwekkend natuurgebied, het RivierPark Maasvallei. Aan de oostzijde is er zelfs meer water dan land. Deze ‘natte’ wandelroute loopt over dijkjes en langs immense grindwinningsputten. Hier en daar wandel je zelfs over een smal landstrookje dat helemaal omgeven wordt door water. De vele vraatsporen en indrukwekkende burchten verklappen je dat je vandaag door een waar beverparadijs trekt.

Ingrediënten voor avontuur

  • Een begrazingsblok met halfwilde runderen en paarden
  • Je laten leiden door oriëntatiepunten in de verte
  • Struinen, zelf je weg kiezen
  • Behendigheid nodig om wandeling af te leggen (hoge plantengroei/omgevallen bomen)
  • Fauna-uitkijkplaatsen
  • Kans op het zien van wildlife en hun sporen (bever)
  • Zand- en keienstrandjes

Afstand 6,44 km

Moeilijkheid gemiddeld

Avontuur *****

Vertrekplaats: Kessenich

Aard van de weg en het terrein
Het parcours is vlak. Indien je ervoor kiest om te struinen langs de Maas, in plaats van de dijkweg te volgen, dan loop je in de zomer tussen bloemrijke ruigtes zonder pad. Je zoekt zelf je route en stapt in de richting van een oriëntatiepunt. 
In de buurt van de Maas loop je over smalle paadjes waar je soms over omgevallen wilgen moet klauteren.  

Bewegwijzering
De routebeschrijving verwijst een paar keer naar de houten wandelpalen van verschillende uitgestippelde routes, maar ook naar de wandelknooppunten. 

Ideale periode
De zomerperiode is de topperiode voor dit gebied, maar houd er rekening mee dat struinen langs de Maas in het broedseizoen (van begin april tot begin augustus) niet toegelaten is. De dijken zijn wel steeds toegankelijk.  
In de winter, bij hoge waterstand van de Maas, kan het traject tussen referentiepunten (3) en (4) onder water staan en dus niet toegankelijk zijn. 

Vergeet niet
De Maas is het walhalla voor vogelaars. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen. 

Eten en drinken
Op de hoek van de Schoorstraat en de Kerkstraat kun je terecht in Café Bert’us.

 

Avontuurlijke tips

  • Maak de route in de zomer bij valavond. Het licht valt dan mooi en je hebt een kans om bevers te zien. 
  • Aan referentiepunt (4) kun je rechtdoor wandelen over een landtong tussen de Maas en grote grindwinningsputten. In de zomer zie je er bij warm weer grote grazers (zoals galloways) tot aan hun middel in de rivier staan, op zoek naar een beetje verkoeling. 
  • Met stille elektrische bootjes van Stilsloep kun je over de plassen van de Maas varen. Meer informatie vind je op https://stilsloep.be/verhuur.
  • Vanuit de Wissen in Dilsen-Stokkem kun je met een bootje naar een kampeervlot varen en daar overnachten. Alle informatie vind je op www.camping-raft.com/de-locaties/de-wissen-limburg.

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Michaël Cassaert, Koen De Langhe

Donkere bossen, ruige weiden met wilde grazers, onstuimige beken, verraderlijke vennen, wandelende duinen, wiebelende hangbruggen ... het komt allemaal aan bod. Deze wandelgids wil de aanzet geven voor tal van wandelavonturen in eigen land.

  • 20 belevenisroutes, weg van de platgetreden paden, voeren je naar de mooiste natuurplekken van Vlaanderen
  • Tal van activiteiten maken de avonturier in je wakker: zelf je pad zoeken, sporen van 'wilde' dieren zoals bevers, dassen, evers of reeën lezen, met touwen een steile helling beklimmen, een moerasgebied doorkruisen en zoveel meer
  • Elke route is gedetailleerd uitgetekend op een goed leesbare wandelkaart