Verslaafd aan stress. Dat kan niet! Of wel?

Verslaafd aan stress. Dat kan niet! Of wel?

01/09/2021

Wist je dat je verslaafd kunt raken aan je eigen stresshormonen? Klinkt gek, I know! Maar als je een bepaalde levensstijl, al dan niet gewild, gewoon bent geraakt, dan leer je leven met verhoogde cortisol- en adrenalineniveaus. Je bent je er met andere woorden niet meer van bewust. Dat kan al starten in je kindertijd, wanneer je bijvoorbeeld opgroeit in een onstabiele of onveilige omgeving. Deze constante staat van paraatheid vraagt erom dat je onbewust blijft zoeken naar vormen van stress om adrenaline vast te houden. Dat is namelijk wat je lichaam kent, maar duurzaam is dit niet. Het is in feite een recept voor onder meer burn-outs en angsten.

 

 

Adrenalinejunkies zijn niet alleen mensen die skydiven en bungeejumpen. Het zijn ook degenen die denken geen spannend leven te leiden. Focus jij je vaak op hoe druk je leven is en gebruik je dit ook als excuus om niet voor jezelf te zorgen of om leuke dingen te doen? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan stress. Wanneer je jezelf hierin herkent, wil ik je uitnodigen om uit het hamsterwiel te stappen en jezelf ervan te overtuigen dat het allemaal niet zo druk hoeft.

Je hoeft niet elke seconde van de dag vol te proppen en (onbewust) op zoek te gaan naar een rush. Maak je geen zorgen, neem het aan van een voormalige adrenalinejunkie, je kunt het ook weer omkeren. Ook al is het misschien makkelijker gezegd dan gedaan, weet dat stress je leven niet hoeft te beheersen.

 

Dankbaarheid als stressreductietool

Stilstaan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent is een wetenschappelijk
onderbouwde techniek om minder stress te krijgen en een betere mentale
gezondheid. Het helpt je alles te herkennen waarvoor je dankbaar bent. Of dat nu je gezondheid is of het dak boven je hoofd, die ene mooie vriendschap of de zon die schijnt, sta regelmatig stil bij al het moois in je leven, hoe klein of eenvoudig ook.

Als je wilt, kun je er een echt ritueel van maken. Je mag het uiteraard persoonlijk invullen, maar ik geef je graag een voorbeeld. Ik sluit altijd mijn yoga- en meditatiesessies af met dankbaarheid. Bepaalde dingen komen altijd terug en andere wisselen. Meestal doe ik het kort, als afsluiter van mijn self-care moment, maar ik neem regelmatig ook de tijd om er uitgebreid mee aan de slag te gaan. Dan pen ik de dingen neer waarvoor ik dankbaar ben, denk ik er dieper over na en mediteer ik achteraf. Dit doe ik voornamelijk op momenten dat ik onder druk sta. Het uiten van dankbaarheid herinnert me ook aan alle middelen die ik heb om met stress om te gaan, wat veel kracht geeft.

 

Mind & Body: Stress

Verminder stress met meditatie, ademhalingstechnieken en andere oefeningen

Van de kleinste uitdagingen tot de grootste crisissen, stress hoort nu eenmaal bij het leven. En al kunnen we vaak niet kiezen wat ons overkomt of wat er op ons afkomt, we hebben wel de keuze hoe we met deze ervaringen omgaan.

Ine Maes - holistisch coach, yoga en meditatie teacher - helpt je om de touwtjes weer in eigen handen te nemen. Ze geeft concrete tips en reikt je uiteenlopende oefeningen aan zodat je zelf kunt aanvoelen wat voor jou het best werkt.

> Ontdek meer over dit boek