Trainen op een nuchtere maag: is dat aangeraden?

Trainen op een nuchtere maag: is dat aangeraden?

15/09/2020

Nuchter trainen is erg populair bij mensen die willen afvallen. Ze noemen het dan ook niet voor niets ‘een vetloopje’. Als beginnende loper/Start 2 Runner kun je dit beter niet doen. In deze blog ontdek je waarom!

Wat gebeurt er tijdens zo'n nuchter loopje?

Het principe van een nuchter loopje is dat je eigenlijk al vlot 5 kilometer moet kunnen lopen.

Je loopt het best in een laag tempo en niet te lang, tussen 45 minuten en 1 uur.

Je doet een beroep op je koolhydratenreserve en je glycogeen of de energievoorraad in je spieren. Loop je te lang of te snel, dan is die reserve te snel op en verbrand je je spieren.

Ben je dus een geoefende loper, dan kan zo’n nuchtere loop geen kwaad als je het op de juiste manier doet, maar doe het ook niet meer dan één à twee keer per week: nuchter lopen is een vrij zware belasting voor je hormoonspiegel en oefent invloed uit op je schildklier.

De eerste keren is het ook even wennen, want je start met een beetje een ijl gevoel in je hoofd. Wat je wel gerust mag doen voor zo’n nuchter loopje is iets drinken, zoals een kop koffie of een glas water. Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat cafeïne je prestaties bevordert.

In het nieuw Start 2 Run boek begeleidt coach Evy je in 10 weken naar je eerste 5 km. Naast het handig trainingsschema vind je er week na week tips om vol te houden, om naar je lichaam te luisteren en om verantwoord te blijven sporten.

Start 2 Run

In 10 weken naar 5 km

Evy Gruyaert

Evy Gruyaert bundelt alle vragen die ze over de jaren kreeg en volgt ze week per week mee in je looptraining. Wat als je nog nooit gesport hebt? Hoe kies je de juiste loopschoen? Wat is een goede hartslag?

Dit boek overstijgt het klassieke boek over lopen omdat het algemene en wetenschappelijk onderbouwde informatie over lopen aanbiedt, maar ook nog eens volledig jouw persoonlijke traject volgt!