Startersrecept voor desembrood

Startersrecept voor desembrood

10/07/2020

We kunnen er niet omheen. Desembrood is voedzaam, licht verteerbaar, goed voor de darmflora, superlekker en een echte hype momenteel!

In Passie voor Desem vind je 45 desemrecepten: voor brood, pizza, kruidenbrood, bananenbrood, donuts, brioche en koffiekoeken, maar ook en vooral het recept voor de starter die je telkens opnieuw nodig hebt en maar 1 keer hoeft te maken.

Met die starter helpen we je al even op weg… 

Startersrecept voor desembrood

BENODIGDHEDEN

bloem | water | glazen pot met klemdeksel (360 ml) | eetlepel | digitale weegschaal | tijd en geduld

Eerste dag

Roer 20 g roggemeel (meest actieve) en 20 ml water in een glazen pot door elkaar, sluit de pot niet volledig af en zet hem in de keuken of op een andere warme plek. Gebruik eventueel ’s winters iets warmer water (bijvoorbeeld 35 °C) en wikkel de pot in een deken.  Zet de pot niet op de kachel of in de buurt van een radiator, want een te hoge temperatuur beïnvloedt de ontwikkeling van wilde gisten, die daardoor ook kunnen sterven. Roer dit mengsel twee keer per dag even door.

Tweede dag

Voeg weer 20 g roggemeel en 20 ml water toe aan de pot en roer alles goed door. Roer het mengsel twee keer per dag even door.

 

Derde dag

Voeg 30 g roggemeel en 30 ml water toe. In de pot moet een eerste teken van activiteit zichtbaar zijn. Het mengsel moet een beetje meer volume krijgen en zurig ruiken. Roer het twee keer per dag even door.

Vierde dag

Schep de helft van het mengsel uit de pot; gebruik het voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Voed de starter op dezelfde manier als op de derde dag met 30 g roggemeel en 30 ml water. Hierdoor zal de desem steviger worden en de hoeveelheid gist en melkzuurbacteriën toenemen. Roer het mengsel twee keer per dag even door.

 

Vijfde dag

Voeg 30 g roggemeel en 30 ml water toe. Roer het mengsel twee keer per dag even door.

Zesde dag
Voeg 30 g roggemeel en 30 ml water toe. Roer het mengsel twee keer per dag even door.

Laatste stap... Heel belangrijk! Geef je starter een naam… Wij hebben die van ons Theo genoemd. ;-)

Passie voor desem

Anita Sumer

Desembrood is voedzaam, licht verteerbaar, goed voor de darmflora én superlekker. De Sloveense Anita Sumer verklapt in haar prachtig geïllustreerde boek de geheimen van het lekkere brood van onze grootmoeders. Ze maakt niet alleen brood met het desemdeeg, maar ook zout en zoet gebak als pizza, kruidenbrood, bananenbrood, donuts, brioche en koffiekoeken.

Naast de 45 recepten vind je een uitgebreide inleiding hoe je het deeg moet opstarten en verder verwerken, wat er fout kan gaan en waar je het mee kunt combineren.

Passie voor desem - Gezond bakken met zuurdesem