Pimp je tuin tot een klimaattuin met deze 9 tips!

Pimp je tuin tot een klimaattuin met deze 9 tips!

08/04/2020

Met kleine ingrepen zorg je dat dat jouw tuin zelfs tijdens extreem zomerweer een aangenaam groene oase is, waarin jij, je gezin, je huisdieren en je planten het volop naar de zin hebben.

Marc Verachtert, tuinjournalist en tuinexpert zet negen tips op een rij.

Beelden:  © Artifix

1 Creëer schaduw

En dan hebben we het niet over het bijschuiven van een parasol, wel over het planten van een boom met brede kruin. Onder een boom is het namelijk eens zo aangenaam zitten en extra koel. Bladeren gaan namelijk niet alleen voor schaduw, maar zorgen ook voor een luchtstroom die warme lucht wegduwt en koele lucht aanzuigt. Positioneer je boom bij voorkeur aan de zuid of zuidwestkant van je terras!

2. Hou het koel tegen de muur

Een baksteenmuur vangt veel warmte op en straalt die ongenadig richting terras en tuin. Een klimplant zorgt voor een isolerend laagje en zo voor minder warmte op het terras. Ga je ineens voor een aangenaam geurende plant als Toscaanse jasmijn of een kleurbrenger als clematis dan scoor je ineens extra bekoorlijkheid voor je tuin.

3. Schuif bloembakken en potten op je terras

Het kleedt niet alleen mooi aan, maar reduceert ook de harde oppervlakte in je tuin en zorgt dus voor minder opwarming. Planten in potten zijn trouwens extra gezellig. Aan jou de keuze: planten die gaan voor kleur, geur of lekker zijn in de keuken. Planten zoals lavendel, tijm en salie combineren deze eigenschappen.

 

4. Maak je gazon sterk

Maai het gazon vanaf nu een centimetertje minder lang. Gras is het sterkst indien het niet korter wordt gemaaid dan vier centimeter. Strooi zeker in voor- en najaar een heuse gazonmeststof. Het sterkt de graswortels aan en zorgt dat ze tijdens een langere droogteperiode dieper en breder zoeken naar vocht.

5. Vul je borders

Lege plekken in je border? Vul ze met planten. Lege plekken zijn hot spots! De zon dwingt de blote grond tot verdampen van vocht en dat terwijl planten het net zo nodig hebben! Weet je (nog) niet goed wat planten, bedek de open plekken dan met schors, cacaodoppen of ander mulch.

6. Zaai met voorsprong

Geef zaden een ‘snelcursus kiemen’. Doe ze in een potje met wat licht vochtig zand. Schud het elke dag een keertje. Zie je witte puntjes, kiempuntjes, uit de zaden komen strooi het zaad-zandmengsel dan daar waar je de bloemen of groenten hebben wil. Helemaal ideaal is het als je nadien even broest.

7. Zet (nieuwe) planten op een eiland

Trek een of enkele geultjes rond planten en geef water in die geultjes. Zo stroomt het water niet doelloos weg. Het komt terecht waar het moet zijn: dicht bij en tussen de wortels van de planten.

8. Stop een gietpot in de grond

Geef planten met grote bladeren, snelle groeiers, maar ook tomaten, meloen en courgette een eigen gemaakt irrigatiesysteem. Kleef twee al dan niet oude stenen bloempotten op elkaar. Graaf ze zover in dat de pottencombinatie net boven de grond uit piept, en giet vol water. Het water sijpelt langzaam door de wanden en kan in rustig tempo worden opgenomen door de wortels.

9. Giet op het ritme van de regen

Planten in pot en bak moet je dagelijks, ze zitten opgesloten in hun pot en kunnen dus niet zelf op zoek gaan naar vocht. Planten in de tuin kunnen dat wel. Giet ze maar eens per week. Geef dan wel ineens veel water, liefst langzaam en met een niet te sterke waterstraal. Gebruik eventueel een zwenk- of draaisproeier.

Zakboek voor de klimaattuin

Bescherm je tuin tegen het veranderende klimaat

Marc Verachtert, Bart Verelst

Door de combinatie van hittegolven, periodes van droogte en stortbuien zullen we onze tuinen moeten aanpassen, willen we ervan blijven genieten. Met de tips en inzichten van Marc Verachtert en Bart Verelst wordt je tuin zelfs tijdens een hittegolf een verfrissende oase, terwijl ook regen en wind geen pretbederver meer zijn. Met schaduwbomen en ander groen, een sterke grasmat die het hele jaar meegaat, een juiste positionering van hagen of tuinschermen, een vijverpartij of een ander waterelement stuur je de temperatuur in je tuin bij en kun je er zelfs op de heetste dagen aangenaam zitten en genieten.