Hoe goed begrijpen we wat onze kat tegen ons zegt?

Hoe goed begrijpen we wat onze kat tegen ons zegt?

08/09/2020

Dr. Lauren Finka schreef ‘Hoe goed ken jij je kat’ en helpt je om de persoonlijkheid van jouw kat te leren kennen. Praten met je kat is heel normaal voor kattenbezitters; de kat miauwt naar ons en wij miauwen (of praten) terug! Maar weten we eigenlijk wel wat onze kat ons probeert te vertellen? En waarom miauwen de katten die we als huisdier houden zo veel?

Afrikaanse wilde katten, verwilderde katten en huiskatten miauwen als kittens allemaal naar hun moeder. Zo kan de kitten duidelijk maken dat hij het koud heeft, pijn of honger heeft, ergens vast is komen te zitten of gescheiden is geraakt van zijn moeder. Alleen de katten die we als huisdier houden blijven ook miauwen als ze groter worden, en dat komt omdat wij dat gedrag aanmoedigen. Uit onderzoek is gebleken dat het miauwen van onze huisdieren anders klinkt dan het miauwen van wilde huiskatten en Afrikaanse wilde katten. Onze katten miauwen korter, hoger en met een voor onze oren prettigere klank. Ook fascinerend is dat onze huisdieren, afhankelijk van wat er gebeurt (bijvoorbeeld wanneer ze gevoerd worden, ergens vast zitten of angstig zijn), andere soorten miauwtjes produceren, maar elke kat heeft ook een eigen onderscheidende manier van miauwen. 

Uit de studies komt wel naar voren dat mensen over het algemeen niet zo goed kunnen ontcijferen wat al die verschillende miauwtjes nu eigenlijk betekenen (heeft de kat bijvoorbeeld honger, wil hij aandacht of moet hij ergens vandaan gered worden?). Mensen die van katten houden of meer ervaring hebben met katten, scoren iets beter in deze tests. Maar het eigen baasje van de kat kan meestal het best het juiste gemauw aan de juiste omstandigheid koppelen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat katten zeker met ons proberen te communiceren, maar dat ze ons waarschijnlijk een beetje zullen moeten trainen zodat wij beter leren begrijpen wat ze precies van ons willen!

Hoe goed ken jij je kat?

Welke persoonlijkheid heeft jouw kat?

Welke persoonlijkheid heeft jouw kat? Verkiest hij een luilekkerleven of heeft hij nog een groot jagersinstinct en rent hij achter alles aan? Houdt je kat van andere dieren of is hij liever op zijn eentje?

Aan de hand van verschillende persoonlijkheidstests ontdek je hoe je kat zich voelt bij jou , in jouw huis en bij anderen. Je leert wat je kan doen om je kat perfect gelukkig te maken en wat voor soort kattenouder jij bent.