Hét recept voor een gezellige familiezondag

Hét recept voor een gezellige familiezondag

04/10/2021

Staan de weekends synoniem voor lekker lang tafelen en bijpraten met kinderen, vrienden en familie? Dan sluiten de 20 zalige menu’s uit het boek Libelle weekendmenu’s daar perfect op aan. 

We geven alvast een aanzet met een heerlijk menu met najaarsaroma’s. 

 

Uiensoep met camembertbroodje

4 personen | 45 minuten

Ingrediënten

4 grote uien | 1 kruidentuiltje: peterseliestengels, tijm, laurier | 1,5 l kippenbouillon | 100 ml droge witte wijn | ½ stokbrood | ½ camembert | boter | peper en zout
 
Bereiding
  1. Pel de uien en snijd in dunne ringen. Fruit ze 15 minuten in boter tot de ui mooi karamelliseert. Voeg er dan het kruidentuiltje aan toe.
  2. Blus met de bouillon en de wijn. Laat de soep nog 15 minuten sudderen, roer af en toe om. Verwijder het kruidentuiltje en breng op smaak met peper en zout. Warm de ovengrill voor.
  3. Snijd het stokbrood in sneetjes van zo’n 1,5 centimeter. Leg op elk stukje brood een
  4. plakje camembert.
  5. Giet de soep in ovenbestendige soepkommen en doe in elke kom een camembert-broodje. Zet de kommen 5 minuten onder de grill tot de camembert mooi gesmolten is. Serveer meteen met een takje peterselie.
 

Pladijspapillot met tomaatjes, kokkels en garnalen

4 personen | 10-20 min in de oven

Ingrediënten

4 pladijzen, gefileerd | 8 bouquet- of steurgarnalen, ongepeld | 500 g kokkels | 2 coeur de boeuf-tomaten | 1 bosje basilicum | 8 zongedroogde tomaatjes | 150 ml droge witte wijn | peper en zout
 
Bereiding
 
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de tomaten en snijd ze in plakjes. Spoel de kokkels goed. Rol de pladijsfilets op. Spoel het basilicum en laat uitlekken.
  2. Neem 4 stukken bakpapier en wat keukentouw. Leg op elk vel bakpapier een rolletje pladijs. Leg er twee garnalen, wat plakjes tomaat, twee zongedroogde tomaten, wat kokkels en wat basilicumblaadjes bij. Kruid met peper en zout. Sprenkel er wat witte wijn over en vouw de papillotten toe zoals een snoepje. Maak vast met keukentouw.
  3. Zet de papillotten 15 à 20 minuten in de oven. Serveer meteen.
 

Plaatcake met appel, bramen en bosbessen

6 personen | 35 min + 30 min in de oven

Ingrediënten

100 g zachte boter + wat extra 200 g suiker | 1 zakje vanillesuiker | 3 eieren | 250 g ricotta | 175 g bloem + wat extra | 10 g bakpoeder | geraspte schil van 1 biocitroen | 400 g appelen | 100 g blauwe bessen | 100 g bramen | 5 el kristalsuiker
 
Bereiding
 
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakplaat in en bekleed met bakpapier. Klop met de mixer de boter, de suiker en de vanillesuiker romig in 10 minuten. Klop er een voor een de eieren door en vervolgens de ricotta.
  2. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en doe de geraspte citroenschil erbij. Roer tot een beslag en strijk dit gelijkmatig uit over de vorm. Snijd de appel in partjes en druk ze samen met de bessen en bramen in het beslag. Druk lichtjes aan.
  3. Bak de plaatcake in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Bestrooi de plaattaart vlak voor het serveren met de kristalsuiker en snijd in stukken. Lekker met slagroom of een bolletje ijs.
 

 

Libelle weekendmenu's

Libelle

Zondag, rustdag, of in elk geval de dag waarop je tijd kunt maken voor je gezin en je hobby's. Libelle chef Ilse wijdt de zondag graag aan haar grote passie: koken. Ze doet niets liever dan kokkerellen om familie en vrienden te verwennen met smakelijke gerechten. Zondag is voor haar hét moment om lang te tafelen, lekker te eten en bij te praten met de kinderen.

Dit nieuwe Libelle kookboek verzamelt 112 lekkere, gezonde en gevarieerde recepten van Libelle chef Ilse. Geen moeilijke bereidingen, geen uren in de keuken, maar toegankelijke, haalbare gerechten, met ingrediënten van bij ons en van het seizoen.