Get your HIIT-squat right!

Get your HIIT-squat right!

30/06/2020

Fit is the new skinny! Maar hoe combineer je sporten met een drukke baan, kids, bereiden van gezonde maaltijden en liefst ook nog wat quality me-time?  De oplossing? Efficiënter trainen! En daarbij komt HIIT (High Intensity Interval Training) als geroepen.

3 x 20 minuutjes, gewoon bij jou thuis. Dat kan je zeker aan! 

Maar het is uiteraard ook heel belangrijk om de oefeningen juist te doen… Hieronder vind je alvast de do’s en dont’s voor de squats.

Geprikkeld en wil je eraan beginnen? Dan is het boek Hiit For Fit van Annelies De Groef iets voor jou!

1. Zorg dat je je tenen kunt blijven zien

Squats zijn vooral belastend voor de knieën en de rug, en zeker als ze al springend worden uitgevoerd. Let dus vooral dan op. De voeten staan op heupbreedte en de tenen wijzen naar voor. Als je je bukt, let erop dat je nooit met je knieën voorbij je tenen komt. Als je naar beneden kijkt, moet je dus steeds je tenen kunnen blijven zien.

Steek je billende voldoende ver naar achteren uit. Verleg je zwaartepunt dus naar achteren en steun zeker niet op de tenen. Doe zeker geen hardloopschoenen aan, enkel een schoen zonder verhoogde hiel of doe het gewoon op blote voeten. Verder moet je erop letten dat je knieën niet naar binnen gaan, zowel bij het bukken als bij het rechtkomen.

2. Zorg dat je knieën in dezelfde lijn van je voeten staan

Als dat niet lukt, kan je in het begin eventueel trainen met een elastiek net onder de knieën. Probeer dan de elastiek open te houden tijdens de hele beweging. Zo train je de spieren die je knieën op de juiste plaats houden en na enkele sessies zal het dan vanzelf beter gaan. 

 

3. Volg de natuurlijke kromming van je rug

Hou je rug steeds recht: in het verlengde van je zitvlak. Steek je billen dus voldoende achteruit, alsof je op een stoeltje gaat zitten, en hou je bovenlichaam in dezelfde hoek schuin. Trek ook nu je navel in en je bent helemaal perfect bezig!

Hiit for fit

20 minute workouts @home

Annelies De Groef

Het gekende HIIT-principe (High Intensity Interval Training) vraagt 3 x 20 minuutjes per week, gewoon bij jou thuis. Met slechts een waterflesje en een sportieve geest leert kinesitherapeute Annelies De Groef hoe je snel en efficiënt kunt trainen. In haar praktijk organiseert ze iedere zomer de succesvolle HiitForFit-bootcamps.

> Ontdek meer over dit boek