Dieet anders

Dieet anders

17/01/2021

Oude voedingspatronen doorbreken om voluit voor een nieuwe levensstijl te kiezen: het is niet altijd eenvoudig. Keer op keer herval je in dat verkeerde eetgedrag.

Voedingswetenschapper en diëtiste Hella Van Laer helpt je in Dieet anders stoppen met die ongezonde gewoontes. Met de ondersteuning van haar maaltijdplanner vermijd je alle mogelijke voedingsvalkuilen. Stap voor stap leer je jouw lichaam hoe het voelt om gezond te leven en te eten en hoe je dit goed aanpakt.

De eerste stap is het benoemen van die fameuze “klik”.

Menselijk gedrag is een heel complex gegeven. Ik hoor mensen in mijn praktijk vaak zeggen: ‘Ik wou dat ik die klik in mijn hoofd kon maken!’ We weten diep vanbinnen wel wat we zouden moeten doen, maar het lukt ons zo moeilijk om in actie te schieten én het vol te houden. Wat maakt dat iemand zijn gedrag effectief aanpast? Want een quote zoals‘Broccoli boost je immuniteit’ doet je helaas nog niet altijd naar broccoli grijpen.

Probeer voor jezelf te achterhalen waarom jij op een kruispunt staat: to change or not to change. Is er een bepaalde gebeurtenis of een bepaald gevoel dat aanvoelt als jouw wakeupcall of kantelmoment? Ook bij een terugval is dat een heel belangrijk moment: probeer het specifieke moment te visualiseren waarop het vijf na twaalf werd, waarop je je minder goed in je vel begon te voelen, waarop jouw foto’s er niet flatterend begonnen uit te zien of waarop je geen energie meer had.

Ook ik ben me bewuster van mijn eigen gezondheid, zeker met het ouder worden, en ik besef dat ik dit voor een groot deel zelf in de hand heb, want een gezonde en gecombineerde leefstijlinterventie verbetert je immuunproces.

Het besef dat de afhankelijkheid van ongezonde voeding me aanzette tot nog meer ongezond eten en het inzicht in welke invloed dat had op mijn eigen gezondheid, was voor mij het kantelmoment. De angst om in een continue staat van laaggradige ontstekingen in mijn lichaam te blijven hangen, de kans op hyperinsulinemie, insulineresistentie of later zelfs diabetes type 2 (vroeger ouderdomssuiker genoemd, al komt het tegenwoordig frequent voor bij jonge mensen en zelfs kinderen), een verhoogd risico op kanker of corona… zelfs de vicieuze cirkel om moeilijker gewicht te verliezen.

Ik nam het besluit om mijn kop niet langer in het zand te steken en er écht iets aan te doen. I am sitting in the driver’s seat. Soms kan het kantelmoment ook tot stand komen na een confronterend verlies in jouw omgeving. ‘En hij was nog wel zo gezond!’ Dat is wat je vaak hoort als iemand plotseling erg ziek wordt of overlijdt. Maar wat is gezond?

Stel jouw keuze voor een nieuwe leefstijl niet langer uit. Elke dag is goed om je leefstijl te veranderen, dus waarom langer wachten? Ik kan een lange lijst opsommen met alle mogelijke voordelen van een gezonder of evenwichtiger eetpatroon. Dat zijn niet zomaar loze woorden. Sta er even bij stil en besef dat ook jij dit zelf kunt realiseren:

✗ een betere immuniteit (waardoor je bijvoorbeeld beter beschermd kan zijn tegen ernstige complicaties ten gevolge van COVID-19);

✗ een verminderd risico op tal van kankers;

✗ een dalend CRP (C-reactive protein)- gehalte: dit wijst op chronische laaggradige ontstekingen of inflammatie in je lichaam;

✗ minder kans op chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam veroorzaakt door vetcellen (die cytokines produceren): dergelijke ontstekingen maken ons vatbaarder voor depressies en angststoornissen, diabetes, hart- en vaatziekten, ons immuunsysteem wordt er nog slechter door;

✗ een lager risico op vroegtijdig overlijden:afslanken kan het risico halveren;

✗ meer energie en een stralende verschijning.

- Hella Van Laer

Dieet anders

Gezonder eten en beter volhouden - stap voor stap naar een gelukkige balans

Hella Van Laer

Oude voedingspatronen doorbreken om voluit voor een nieuwe leefstijl te kiezen: het is niet altijd eenvoudig. In grote lijnen weet je misschien wel wat je (niet) moet doen, en toch herval je keer op keer weer in dat verkeerde eetgedrag.

Voedingswetenschapper en erkend diëtiste Hella Van Laer kan je helpen te stoppen met die ongezonde gewoontes. Met de ondersteuning van haar maaltijdplanner vermijd je alle mogelijke voedingsvalkuilen. Stap voor stap leer je jouw lichaam hoe het voelt om gezond te leven en te eten en hoe je dit kunt volhouden.

> Ontdek meer over dit boek