5 vragen over de Belgische migratiegeschiedenis beantwoord

5 vragen over de Belgische migratiegeschiedenis beantwoord

02/09/2021

Vanaf nu verkrijgbaar: het langverwachte boek van Tom Naegels, Nieuw België. Migratie is hét thema dat ons politieke debat beheerst. Tom Naegels ging graven in de archieven om veel vragen over de eerste grote naoorlogse migratiegeschiedenis van België te kunnen beantwoorden. Hieronder een voorsmaakje.

Over de eerste gastarbeiders in België (Tom Naegels)

Over emigratie van Europeanen (Tom Naegels)

Over de daling van het geboortecijfer in Wallonië

Over de migratie van Turken (Tom Naegels)

Over de Grote Moskee van Brussel (Tom Naegels)

Tom Naegels
 
De eerste grote naoorlogse migratiegeschiedenis van België
 
De dertig gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog, die manische periode van wederopbouw en economische boom, zijn bepalend geweest voor het België van vandaag. Het hele land ging op de schop. Nieuwe jobs, gewoontes en ideeën vervingen de oude. Aan het einde van die triomfantelijke decennia waren de Belgen rijker, vrijer en beter opgeleid dan ooit tevoren.

Dit was ook de tijd van de gastarbeid. Honderdduizenden mensen, afkomstig uit de gordel van landen rond de Middellandse Zee, trokken naar ons land om het nieuwe België mee gestalte te geven. De impact die ze daarmee gehad hebben op economisch, demografisch, cultureel en politiek gebied, is immens. In dit eerste deel van zijn grote geschiedenis van België als migratieland vertelt Tom Naegels het verhaal van die volksverhuizing in al zijn aspecten. Het start bij de bevrijding in 1944 en eindigt bij de verkiezing in 1978 van de eerste volksvertegenwoordiger van de nieuwe partij het Vlaams Blok.