5 tips om je wandeling avontuurlijk te maken

5 tips om je wandeling avontuurlijk te maken

20/08/2021

Donkere bossen, ruige weidens, onstuimige beken, je vindt ze allemaal dichtbij. Met deze 5 tips zorg je voor je eigen wandelavontuur in Vlaanderen!

1. Wildkamperen doe je niet zomaar

In principe is wildkamperen verboden in Belgi√ę. Bivakkeren, overnachten in een tentje voor √©√©n of twee nachten mag wel op een twintigtal offici√ęle bivakplaatsen in Vlaanderen. Een overzicht vind je op www.bivakzone.be. Bivakkeren doe je volgens het principe leave no trace. Alles wat je hebt meegebracht en gebruikt, neem je ook weer mee.

 

2. Wanneer en hoe spot ik dieren?

Om dieren te spotten heb je een stevige portie geduld en geluk vandoen. De beste periode is het voorjaar, want dan zijn de meeste dieren erg actief. Toch kan ook de winter een prima seizoen zijn, omdat bomen en struiken dan kaal staan, waardoor de dieren minder beschutting hebben. De beste momenten van de dag om dieren te observeren zijn de vroege ochtend en de latere namiddag (in de winter) of de valavond (in de zomer). Wees altijd heel stil. Verwacht niets en je kan veel krijgen. Een wandeling in de natuur zorgt steeds voor verrassingen.

 

3. Ver kijken

Een verrekijker behoort tot de standaarduitrusting van de avontuurlijke wandelaar. Een verrekijker maakt het mogelijk om ori√ęntatiepunten te zoeken in het landschap, om de afstand die je nog moet afleggen beter in te schatten, om een veilig traject te zoeken door een weiland, om dieren te spotten‚Ķ¬†

4. Wildplukken: lekkers uit de natuur

Wildplukken of het verzamelen van eetbare producten uit de natuur is zo oud als de mens zelf. Wandelaars met zin voor avontuur doen aan wildplukken. Want eenmaal je de smaak van het wildplukken te pakken hebt, is het moeilijk om nee te zeggen tegen een verse snack uit de natuur. Pluk en eet nooit iets wat je niet kent of waarvan je niet zeker bent. Koop een wildplukboekje en leer herkennen. Pluk de natuur niet kaal. Neem niet meer dan je nodig hebt. De lekkerste oogst is diegene die je ter plaatse opeet omdat je echt honger hebt.

 

5. Schaf Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen aan

In Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen vind je 20 belevenisroutes die je voeren naar de mooiste natuurplekken van Vlaanderen. Tal van activiteiten maken de avonturier in je wakker: zelf je pad zoeken, sporen van ‚Äúwilde‚ÄĚ dieren lezen, met touwen een steile helling beklimmen en zo veel meer. Elke route is gedetailleerd uitgetekend.

Micha√ęl Cassaert, Koen De Langhe
 
20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis

Donkere bossen, ruige weiden met wilde grazers, onstuimige beken, verraderlijke vennen, wandelende duinen, wiebelende hangbruggen ... het komt allemaal aan bod. Deze wandelgids wil de aanzet geven voor tal van wandelavonturen in eigen land.

  • 20 belevenisroutes, weg van de platgetreden paden, voeren je naar de mooiste natuurplekken van Vlaanderen
  • Tal van activiteiten maken de avonturier in je wakker: zelf je pad zoeken, sporen van 'wilde' dieren zoals bevers, dassen, evers of ree√ęn lezen, met touwen een steile helling beklimmen, een moerasgebied doorkruisen en zoveel meer
  • Elke route is gedetailleerd uitgetekend op een goed leesbare wandelkaart