3 recepten die de zon op je bord brengen

3 recepten die de zon op je bord brengen

26/04/2021

De zon op je bord, een instant vakantiegevoel, herinneringen creëren, genieten van samenzijn en genieten van het leven. Daar gaan Maxence Sys en Laurent Willems volledig voor in hun kookboek Mediterraneo. Je ontdekt 90 easy en fun gerechten om je tafel in een zuiders festijn te veranderen. Ga je voor een klassieker als paella ofverras je je vrienden liever met enkele originele tapas?  Mediterraneo zit boordevol inspiratie voor elke gelegenheid!

Wij kozen alvast 3 recepten voor je uit.

 

Pimientos de Padrón

Wie al eens in Spanje tapas ging eten, heeft ze zeker al op het menu gezien: pimientos de Padrón. Het zijn Spaanse, groene pepers die heel vaak als tapas gegeten worden. Wees gerust, ze zijn niet pikant, maar hebben een paprika-achtige smaak. Daarom zijn ze heel geschikt als borrelhapje. 

Ingrediënten (voor 4 personen)

400 tot 600 g pimientos de Padrón (padrón-paprika’s) | fleur de sel

Bereiding

Frituur de pimientos de Padrón op 180 °C tot ze helemaal zacht en gaar zijn. Ze mogen minstens 10 minuten bakken. Idealiter bak je ze zoals frietjes, eerst 5 minuten voorbakken op 140 °C en daarna afbakken op 180 °C. Ze mogen er een beetje verschrompeld uitzien, en als er kleine blaasjes op verschijnen, zijn ze klaar. Indien gewenst kun je de pepertjes ook in enkele lepels olijfolie in een pan bakken. Bestrooi met fleur de sel. Serveer warm. De pepers eet je door ze aan het steeltje vast te pakken en in één hap tot aan het steeltje af te bijten. En dan maar hopen dat je die ene pikante niet gekozen hebt!

 

 

Tumbet

Tumbet is een traditioneel groentegerecht uit Mallorca, bestaande uit laagjes gesneden aardappelen, aubergines en rode paprika’s die in olijfolie zijn gebakken. Het is verkrijgbaar bij bijna elk lokaal restaurant op het eiland.

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 aubergine, in schijfjes van 5 millimeter, ongeschild | 1 courgette, in schijfjes van 5 millimeter, ongeschild | 1 tl knoflookpoeder | 1 el paprikapoeder | peper en zout | 2 tomaten, in schijfjes van 5 millimeter, ongeschild (of 2 kleine rode paprika’s, geschild en in reepjes gesneden) | 1 grote aardappel, in schijfjes van 3 millimeter, geschild | 6 el olijfolie | 1 x 400 g blik gepelde tomatenblokjes | 50 g parmezaan | 1 tl gedroogde oregano

 

 

Bereiding

ONDERSTE LAAG: AUBERGINE EN COURGETTE
Kruid de schijfjes aubergine en courgette met knoflookpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Giet een scheutje olijfolie in een antiaanbakpan en kleur de plakjes op een heet vuur langs beide kanten lichtbruin. Je doet dit best in meerdere keren. Eenmaal alle schijfjes gebakken zijn, schik je ze laag per laag in een ovenschaal.

TWEEDE LAAG: TOMATEN
Bak de schijfjes tomaat of reepjes paprika in olijfolie in een antiaanbakpan en kruid ze met peper en zout. Leg ze op de courgette in de ovenschaal.

DERDE LAAG: AARDAPPEL
Bak de schijfjes aardappel in olijfolie in de antiaanbakpan en kruid ze met peper en zout. Voeg 15 centiliter water en laat 2/3 van het vocht uitkoken. Voeg het blik tomatenblokjes toe. Laat het geheel zacht sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn. Verwarm de over voor op 160 °C. Schik de schijfjes aardappel en de saus op de groenten in de ovenschaal. Rasp er een laag parmezaan over en kruid met zwarte peper. Gaar de groenten 40 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

 

Pulpo's Bellini

Ingrediënten (voor 4 personen)

3 rijpe verse perziken, ontpit en in stukken gesneden + eventueel extra | 15 cl suikerwater | prosecco of schuimwijn naar keuze

Bereiding

Mix de stukken perzik samen met het 15 centiliter warm suikerwater in een blender of met een staafmixer. Het moet de consistentie hebben van een vrij dikke saus of coulis. Als deze te dik is, voeg er dan nog wat suikerwater bij. Laat de coulis afkoelen. Giet 3 centiliter van de perzikencoulis in een champagneglas en vul het glas verder aan met een schuimwijn naar keuze. Houd het glas schuin en giet
geleidelijk, zo schuimt het minder. Roer voorzichtig met een cocktaillepel.

TIP: Schenk de prosecco met behulp van een gedraaide cocktaillepel op de perzikencoulis. Zo voorkom je dat het gaat schuimen.

 

 

 

Mediterraneo

De zonovergoten keuken van Pulpo

Maxence Sys, Laurent Willems

Een heerlijk kleurrijk kookboek met 90 toegankelijke gerechten om je tafel in een zuiders festijn te veranderen.

Ontdek de diverse regio's van de Middellandse Zee in tal van hapjes, groenteschotels, vis- en vleesbereidingen en desserts.

Ga je voor een klassieker als paella of verras je je vrienden liever met enkele originele tapas? Mediterraneo zit boordevol inspiratie voor elke gelegenheid!

> Ontdek meer over dit boek