2 x lekker, gezond én vegan

2 x lekker, gezond én vegan

20/09/2017

Gezond en bewust eten hoeft niet saai te zijn. Dat bewijst blogster Ellen Charlotte Marie opnieuw met haar nieuwe boek One Healthy Kitchen. Wij geven je exclusief 3 recepten: lekker, gezond én vegan. Smakelijk!

Rode-biet-kickstarter

Voor 2 tot 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine rode biet, geschild
  • 2 grote biologische wortelen
  • 1 stukje biologische gember (een duim groot)
  • 2 biologische appelen

Bereiding

  • Maak dit sapje met een sapcentrifuge en drink het meteen op

De favoriete sappencombo's van Ellen

  • 1 peer, 2 stengels bleekselderij met groen, 1/2 biokomkommer (ongeschild), 1 bioappel (ongeschild)
  • 1 biokomkommer (ongeschild), een handvol verse spinazie, 1 bioappel (ongeschild), limoensap

 

The big veggie

Voor 4 tot 6 burgers

Ingrediënten

Burger deel 1

  • 1 1/2 kop mais (pot of blik)
  • 1 kop ontdooide diepvrieserwten
  • 1 1/2 kop zwarte bonen (blik)
  • 1 teentje knoflook
  • 4 grote lepels amandelmeel
  • een handvol verse peterselie

Burger deel 2

  • 1/2 kop zwarte bonen (blik)
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1/2 kop zadenmix (pompoenpitten, pijnboompitten...)
  • een handvol peterselie, fijngehakt
  • 1/2 kop speltbloem om de burgers mee in te wrijven
  • olijfolie om de burgers in te bakken

Rodebietenchips

  • 1 rode biet, geschild en in heel dunne plakjes
  • olijfolie om in te strijken
  • zeezout

Rode-uienchutney

  • 3 rode uien
  • 1 eetlepel kokossuiker
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel
  • olijfolie om in te bakken

Dille-veganaise

  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1/2 kop sojaroom
  • 1/4 kop appelazijn
  • peper en zout
  • 1/2 kop extra vierge olijfolie
  • een handvol verse dille, fijngesneden

Extra

  • 4 broodjes
  • tomaat
  • sla

 

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor het eerste deel van de burger in een blender. Mix niet te lang zodat er nog wat structuur in de burgers zit.
  2. Doe het mengsel in een grote kom en doe de ingrediënten voor het tweede deel van de burgers erbij (behalve de speltbloem en de olie)
  3. Meng goed en maak burgers met je handen. Wrijf de burgers in met de bloem en zet ze 10 minuten in de diepvriezer.
  4. Strijk de rodebietenchips in met olijfolie en strooi er wat zeezout op. Bak ze in een voorverwarmde oven op een bakplaat tot ze krokant zijn.
  5. Snijd de uien in ringen en bak ze een twintigtal minuten op een laag vuur in een beetje olijfolie. Voeg er na 10 minuten de suiker, peper en kaneel bij. Roer af en toe. Voeg een lepel water toe indien nodig.
  6. Bak de burgers in olijfolie op een matig vuur. Draai ze halverwege eens om en zorg dat ze niet aanbranden.
  7. Beleg de broodjes met schijfjes tomaat, sla, de uienchutney en de gebakken burgers.
  8. Serveer met dille-veganaise. Deze vegan mayonaise met dille maak je heel gemakkelijk zelf. Meng de mosterd, sojaroom en appelazijn in een diepe kom. Kruid met peper en zout. Mix op een lage stand terwijl je beetje bij beetje de extra vierge olijfolie toevoegt. Voeg de fijngesnede dille toe en klaar!

One healthy kitchen

Ellen Charlotte Marie

Opvolger van het succesvolle kookboek One healthy family

Gezond en bewust eten hoeft niet saai te zijn. Dat bewees Ellen Charlotte Marie met haar eerste succesvolle boek One healthy family waarin ze haar passie voor kleurrijke fotografie combineert met gezond koken. In haar tweede boek One healthy kitchen borduurt de populaire Brugse foodie verder op haar beproefd recept. Ze schreef en fotografeerde meer dan 60 van haar heerlijke vegan en veggie gerechten. In dit boek toont ze dat een plantaardige keuken creatief, superlekker, snel én gezond kan zijn. Bovendien zijn bijna alle recepten gluten- en lactosevrij en bevatten ze geen geraffineerde suikers. Goed voor een gezond en energiek leven!

€ 24,99 | Kijk hier het boek in | Bestel hier