2 smaakvolle recepten met ham

2 smaakvolle recepten met ham

19/10/2018

Een goed, kwalitatief, artisanaal stukje vlees, dat is het uitgangspunt van Stefaan Daeninck en Bart Van Leuven. In hun boek Ham kom je alles te weten over tophammen uit heel Europa, aangevuld met heerlijke, smaakvolle recepten van elk stukje ham. Zijn jullie ook al aan het watertanden? Hier alvast 2 op-en-top excellente recepten.

Spaanse sardienen met serranoham

Ingrediënten

  • 12 sardienen, ontgraat en ontschubd
  • 1 dl olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • peper van de molen
  • 1 focacciabrood natuur
  • 4 sneetjes serranoham
  • 4 piquillopaprika’s
  • citroentijm

Voor de tapenade van zongedroogde tomaten en olijven

  • 100 g zongedroogde tomaat
  • 100 g groene olijven
  • 5 g kleine oreganoblaadjes
  • 5 cl kippenbouillon

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 65 °C.
Strijk een bakplaat in met de olijfolie, gemixt met de knoflookteentjes. Kruid met wat peper. Schik daarop de sardienfilets met de velkant naar boven. Zet een 10-tal minuten in de oven.
Snijd de focaccia in fijne sneetjes en gril krokant.
Maak de tapenade door alle ingrediënten fijn te mixen.

Presentatie

Serveer de toast met daarop de sardienfilets en de ham.
Werk af met de paprika en met toefjes tapenade.
Besprenkel als finishing touch met een lepeltje olijfolie en versier met enkele blaadjes citroentijm.

Bladerdeegkoek, bayonneham en spinazie

Ingrediënten

  • 1 plak bladerdeeg, cirkel van 30 cm diameter
  • 5 g sesamzaadjes
  • zwarte peper en grof zeezout
  • 8 sneetjes bayonneham

Voor de spinazie

  • 250 g mascarpone
  • 500 g jonge bladspinazie
  • enkele druppels citroensap
  • nootmuskaat

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Schik het bladerdeeg op bakpapier op een ovenplaat. Strijk in met water en bestrooi met de sesamzaadjes. Kruid met peper en zout en prik in met een vork. Bedek opnieuw met bakpapier en beleg met een ovenplaat. Bak krokant in de oven gedurende 15 à 18 minuten.
Warm de mascarpone op en doe er de spinazie bij. Breng op smaak met enkele druppels citroensap en nootmuskaat.

Presentatie

Verdeel de spinazie op het bladerdeegkrokant en schik daarop de bayonneham. Rasp à la minute wat nootmuskaat over de taart.
Verdeel en geniet.

Verhalen en recepten met de tophammen van Europa

Stefaan Daeninck Bart Van Leuven

De hamvraag eindelijk beantwoord

In Ham verdiept auteur Stefaan Daeninck zich in de Europese wereldvermaarde hamcultuur. Op zijn boeiende reis neemt hij de lezer mee van de Spaanse pata negra naar de Franse jambon de Bayonne, en van de Italiaanse Prosciutto di Parma naar de Duitse Schwarzwaldschinken en de Vlaamse Ganda Ham.

Daeninck vertelt het verhaal van varken tot ham, met oog voor de specifeke productie- en rijpingstechnieken en voor de onmiskenbare verschillen in geur, textuur, uitzicht en smaak.
Bovendien maakte hij met elk van de tophammen een reeks van smakelijke gerechten. Met extra recepten van Massimo Bottura en Geert Van Hecke.

€ 29,99 | Kijk hier het boek in | Meer info