2 bouwstenen voor emotionele intelligentie

2 bouwstenen voor emotionele intelligentie

21/09/2021

Geluk is niet maakbaar. Of zoals Dirk De Wachter het zo mooi zegt: ‘Je moet heel wat chance hebben om gelukkig te zijn’. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen en het leven deelt vroeg of laat zware klappen uit. Het goede nieuws is dat een grote dosis emotionele intelligentie je kan helpen om de uitdagingen die het leven onvermijdelijk voor ons in petto heeft aan te pakken. In Emotionele intelligentie voor jongeren wil Elke Keersmaekers jongeren en ouders kennismaken laten maken met de vele verschillende gezichten en bouwstenen van emotionele intelligentie. We delen er alvast twee. In haar boek vind je ze allemaal op een rij met concrete tips en oefeningen gekoppeld aan de bouwstenen. 

Zelfzorg is de basis van alles

In de hectiek van alledag vergeten we wel eens wat echt belangrijk is. Vanzelfsprekendheden die eigen zijn aan iedere persoon en al wat ons tot mens maakt, raken ondergesneeuwd door de razendsnelle maatschappij waarin we leven en mee evolueren. We worden soms opgeslorpt door school, werk, vrienden, familie, allerlei verplichtingen, waarbij we dan dreigen voorbij te gaan aan de zorg voor onszelf. Maar deze zelfzorg vormt juist de basis voor ons welzijn en is de motor die ons in beweging houdt. Begint deze motor te sputteren, dan dreigt alles stil te vallen en verliezen we grip, niet alleen op onszelf, maar op alles waardoor we juist worden opgeslorpt. 

 

Motivatie, flow, grit & de juiste mindset

Flow en grit maken je niet alleen gelukkig, maar ook succesvol. Waar flow spontaan plaatsvindt, gaat grit nog wat verder. Want grit is niet zo vanzelfsprekend, voor we grit hebben we meer nodig dan enkel flowervaringen. Van grit spreken we als we naast onze passie ook volharding en vastberadenheid aan de dag kunnen leggen. 

Uit studies is gebleken dat hoe meer grit mensen hebben, hoe minder carrièreswitches ze maken, waardoor ze kunnen excelleren in hun werk. Wil je naast flowervaringen ook tot grit komen?  Dan zijn de basis ingrediënten die je nodig hebt: begin met het ontdekken van je passies en start met oefenen. Stel hierbij doelen en zorg voor een goed concentratievermogen. Vraag feedback om te kunnen groeien, zodat je verder kunt verfijnen na reflectie. En tot slot: vergeet niet om te herhalen, herhalen en herhalen. 

 

 

Emotionele intelligentie voor jongeren

Een praktische gids om de veerkracht van je tiener te versterken

Elke Keersmaekers

Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills die je helpen om vlot de vele uitdagingen te trotseren die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. In dit inspirerende boek zet Elke Keersmaekers de verschillende bouwstenen van emotionele intelligentie op een rij en koppelt deze aan concrete tips en oefeningen. Zo kun je samen met je tiener aan de slag om zijn of haar veerkracht te versterken.