Jefferson wint de Filter Vertaalprijs Kinder- en jeugdboeken 2023

Jefferson wint de Filter Vertaalprijs Kinder- en jeugdboeken 2023

04/10/2023

Op dinsdag 3 oktober 2023 werden tijdens het jaarlijkse ILFU, het grootste literatuurfestival van Nederland, de Filter Vertaalprijzen uitgereikt.

We zijn heel trots om te mogen vertellen dat Lies Lavrijsen & Els Dumez-Blocken die avond de allereerste Filter Vertaalprijs voor Kinder- en jeugdboeken gewonnen hebben. Dit voor hun vertaling van Jefferson van Jean-Claude Mourlevat.

Dikke proficiat, Lies en Els!

De Filter Vertaalprijzen worden uitgereikt door Stichting Filter tijdens het ILFU en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk. 

Naast de traditionele Filter Vertaalprijs voor de meest bijzondere vertaling van het jaar wordt er in 2023 voor het eerst een nieuwe, extra prijs gelanceerd, en wel voor vertaalde kinder- en jeugdboeken – met een aparte jury, een geheel eigen statuut en met een prijzengeld van eveneens € 10.000.

De allereerste winaars van deze prijs zijn Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken voor hun vertaling van Jefferson!

Uit het juryrapport:

'Jefferson van Jean-Claude Mourlevat is een unieke, geestige combinatie van fabel, detective en activisme. We maken kennis met een bonte verzameling dieren en mensen, en het is te danken aan vertalers Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken dat al die personages ook in het Nederlands tot leven komen, met elk hun eigen stem en karakter. 

Een boek dat diverse vertaaluitdagingen kent die de vertalers met verve hebben opgelost. Een boek dat barst van creatieve vondsten en waar het vertaalplezier vanaf spat!' 

Jefferson - Jean-Claude Mourlevat

Op een ochtend gaat de vriendelijke egel Jefferson naar de stad om zijn kuif bij te laten knippen. Maar als hij bij zijn kapper aankomt, ligt die languit op de grond. Dood, met een schaar in zijn borst. De enige getuige, een geit, beschuldigt Jefferson van de moord.

In paniek slaat Jefferson op de vlucht... maar zijn beste vriend Gijsbert overtuigt hem om samen op onderzoek te gaan. Hun doel: de échte dader ontmaskeren... Hun speurwerk leidt hen naar de mensenstad. En daar doen ze een gruwelijke ontdekking.

Leuk nieuws! Op 10/10 verschijnt er een 2e boek over de sympathieke egel:

Jefferson - een verdwijning met een staartje

Het leven gaat gewoon zijn gangetje voor de aardige egel Jefferson en zijn beste vriend Gijsbert het varken. Tot hun vriendin Simone spoorloos verdwijnt. Vastberaden om haar te helpen, gaan Jefferson en Gijsbert op onderzoek uit.