Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen bekroond met Gouden Penseel 2023

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen bekroond met Gouden Penseel 2023

29/09/2023

In aanloop naar de Kinderboekenweek, die op woensdag 4 oktober in Nederland start, zijn op donderdag 28 september de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel thuis verrast met het bijzondere nieuws.

We zijn erg trots op het feit dat Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen, geïllustreerd door Djenné Fila, werd bekroond met het Gouden Penseel 2023!

Het Gouden Penseel is de bekendste en meest prestigieuze juryprijs voor het best geïllustreerde kinderboek van Nederland. 

Illustratrice Djenné Fila werd op donderdag 28 september overvallen met dit fantastische nieuws bij het opbouwen van een expositie over haar werk in Arnhem. De prijzen worden op vrijdag 29 september uitgereikt op het Kinderboekenbal. Met ingang van dit jaar is het prijzengeld voor zowel de Gouden Griffel als het Gouden Penseel € 10.000 per bekroning.

Dikke proficiat, Djenné!

Over het boek:

Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp.

In dit boek vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit.

Uit het juryrapport:

'De illustraties raken en geven letterlijk en figuurlijk kleur aan de informatie. Ze geven sfeer, zijn afwisselend en gevoelig en dienen niet alleen als ondersteuning.

In het boek gaan de illustraties een synergetische relatie aan met de tekst. En dat is wat je wilt bij het toekennen van het Gouden Penseel: dat illustraties niet alleen een artistieke waarde uitstralen en vernieuwend zijn, maar dat ze in combinatie met de tekst ook een toegevoegde waarde hebben.'

Djenné Fila (1995) is een Nederlandse illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Ze stond al op talloze shortlists van grote prijzen. Zo werden haar illustraties uit De Vuurvogel, een hervertelling van het beroemde ballet door Bette Westera, bekroond met een zilveren European Design Award. De historische jeugdroman Schaduw van Toet, geschreven door Lida Dijkstra, werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en stond op de shortlist van De Boon Literatuurprijs. 

Djenné maakt sfeervolle beelden vol structuur die ze met haar unieke collagetechniek samenstelt, tot wel 500 lagen dik. Ze illustreert met krachtige composities en ragfijne lijnen en gaat op zoek naar de juiste kleuren en materialen om de sfeer van verhalen te vangen. www.djenne.com

© Danu Caris