5 dingen die je moet weten voor een krachtige schoolstart!

5 dingen die je moet weten voor een krachtige schoolstart!

28/08/2020

Met de start van het schooljaar eindigt niet alleen een lange vakantie. In heel wat gezinnen betekent deze schoolstart ook het begin van spanningen en stress: schoolstress én opvoedingsstress. Met deze 5 handvatten maken jullie meteen een krachtige schoolstart.

- Klaartje Hammenecker (Wat elk kind nodig heeft)

1. Elk kind is anders

Voelen jullie de schoolkoorts al? Misschien heeft je ene kind schriften, mappen en boeken al met veel zorg uitgezocht en klaargelegd en is het andere nog lekker in vakantiemodus, selectief doof voor elke vraag of nieuwtje waarin het woord 'school' opduikt. Elk kind is anders en dat geldt ook bij de schoolstart. Toon begrip voor de eigen aard en ‘stijl’ van je kind hierin, zonder oordeel, laat staan afkeuring. Wanneer je kind echter zichtbaar lijdt onder de zorgen die hij zich nu al maakt over een strenge juf, een moeilijke toets of een dominant klasgenootje, ga je samen op zoek naar wat kan helpen om hiermee om te gaan.

Ook elke leeftijd vraagt om een aparte benadering: voor veel kleuters is naar school gaan telkens weer een oefening in losmaken, lagere schoolkinderen gaan aan de slag met presteren én vriendschap, en pubers zoeken een heel schooljaar lang dagelijks naar de nodige portie motivatie. En dit is helemaal normaal.

2. Begin met een leeg hoofd en een hart vol goesting

Na twee maanden zomervakantie én voordien een erg lange periode van lockdown en overwegend pre-teaching, voelt deze 1 september als een échte nieuwe start. Heel wat kinderen -en hun ouders- zitten met gemengde gevoelens: een kopje vol zorgen maar ook een hartje vol goesting. Het verlangen naar de veel te lang gemiste vriendjes is groot, evenals naar een knuffel van de juf en misschien nog het meest naar wat normaliteit. Daarnaast zitten heel wat kinderen met enorm veel vragen en zijn ze onzeker en ongerust. Kinderen met een leeg hoofd en een open geest vertrekken met nog meer zin naar school. Ga in gesprek en probeer te achterhalen waar je kind van wakker ligt: is het de angst voor Corona of speelt vooral de lange ‘contactpauze’ hem parten.  Of is je kind onzeker over de te leren leerstof en wat die na al die bizarre weken en maanden nog onthouden heeft van lezen en maaltafels? Zoek samen naar oplossingen en tips die houvast en vertrouwen geven. Betrek de juf, de ouders van andere vriendjes of de vrienden zelf indien nodig. Kinderen die moeite hebben met afscheid en afstand, voelen hun ouders nabij door bijvoorbeeld wat parfum op een zakdoekje of een mini-trootstertje in hun broekzak.

Probeer zelf rustig te blijven: wat stress bij je kind is -zeker in deze omstandigheden- echt wel normaal

3. Vol vertrouwen aan de start

Wist je dat je kind (zelf)vertrouwen nodig heeft voor deze schoolstart? Hij moet alleen en helemaal zelf zijn -of haar- mannetje staan en dat lukt alleen wanneer die er zelf in gelooft. Dan alleen zal die contact zoeken, intitiatief nemen, vinger opsteken en hulp vragen aan de juf als het nodig is.  Wees dus hun grootste supporter, hun gids op afstand.

Toon dat je als ouder 300% vertrouwen hebt, zowel in je kind als in de school. Geloof erin en straal uit dat het gaat lukken, dat je zoon of dochter alles in zich heeft om er een geweldig schooljaar van te maken. Spreek daarnaast ook met overtuiging over de juf of meester. Toon dat jij alle vertrouwen hebt in de school. Je hebt ze immers zelf met zorg uitgekozen voor je kind, mag ik hopen.  

4. Goed voorbereid is het halve werk

Een goed voorbereid kind is er (meer dan) 2 waard. Leg je kind de laatste dagen van de zomervakantie tijdig te slapen. Zo kan het alvast terug beginnen wennen aan het nieuwe schoolritme en fris en monter starten. Bovendien zorgt die eerste schooldag wel vaker voor een spannende en slapeloze nacht. Ook op praktisch vlak, helpt het om op voorhand te plannen. Zorg er samen voor dat je kind alle gevraagde spullen bij zich heeft : wie vanaf dag 1 in orde is, kan zonder stress beginnen en maakt alvast een goede beurt bij de kersverse juf of meester.

Help je kind om zoveel mogelijk zelf te doen: enkel als het ook thuis alleen lukt, zal dat ook buitenshuis het geval zijn. Dat begint bij zelf koekjes en drinkbus in de boekentas steken, over de eigen zwemzak maken tot eerst samen en dan alleen de fiets of de bus leren nemen.

Een nieuw schooljaar leidt ook vaak tot nieuwe regelingen rond vervoer en opvang. Leg je kind goed uit wie, wanneer en waar brengt en ophaalt. Je zal dit waarschijnlijk meermaals moeten herhalen. Hang dit schema misschien op een zichtbare plek ophangen zodat je kind het zelf kan checken en memoriseren.

Wees tenslotte op tijd op school! Niets zo ellendig als rood aangelopen en na het belsignaal je nieuwe juf en klasgenootjes te moeten begroeten.

5. Spiegeltje, spiegeltje

En hoe zit het met jou als ouder? Ben je helemaal opgeladen na deze toch wel vreemde  zomer, kon je een overdosis zonne-energie opslaan voor de komende winter?

Of ging het bij jullie net iets anders? Kropen de voorbije zomerdagen in je bubbel tergend traag voorbij en voelde je je eerder een animator en brandjes-blusser dan iemand die heerlijk genoot van het gezin. In dat geval ben je naast oververmoeid misschien ook wel opgelucht dat de vakantie er bijna op zit. En tel je de dagen af tot zowel jij als je kids weer in hun vertrouwd ritme zitten. Hou dit moment dan even vast.

Misschien ben je wel bang en bezorgd voor jullie gezondheid nu we na deze bijzondere staycation weer allemaal terug de draad oppikken en wil je je kroost beschermen, besef dan dat je kinderen jouw angst voelen. Doe af en toe een reality-check en versla je angsten met realistische info en onderbouwd advies.

Zet ook je zorgen rond het komende huiswerk of misschien wel een nieuwe periode van pre-teaching nog even aan de kant en je zal merken dat ook je kinderen positief tegen deze schoolstart aankijken.  

Wat elk kind nodig heeft

Klaartje Hammenecker

De 5 BASICS voor krachtig ouderschap

#1 Opvoeden is maatwerk

Want dé opvoeding bestaat niet en elk kind is - gelukkig maar! - anders.

#2 Eerst verbinden, dan begrenzen

Want alles begint en eindigt bij onvoorwaardelijk ouderschap.

#3 Zelf doen geeft zelfvertrouwen

Want hoe meer je in jezelf gelooft en op jezelf vertrouwt, hoe veerkrachtiger je in het leven staat.

#4 Zorg(en)voor later

Want opvoeden is een langetermijnopdracht, waarbij kinderen steeds meer zelf richting geven aan hun leven.

#5 De beste ouders maken zichzelf op termijn overbodig

Want krachtige ouders staan ook stil bij wat ze zelf nodig hebben.