Van het kasteel naar het front

Het oorlogsdagboek van Jozef Simons 1914-1918
Het oorlogsdagboek van de jonge Vlaamse intellectueel Jozef Simons
Over het boek

Schrijver Jozef Simons hield tijdens de oorlogsjaren een bijzonder dagboek bij, waarin hij een unieke kijk biedt op het leven achter en aan het front.

Tijdens de eerste twee oorlogsjaren (1914-1916) is hij huisleraar op het kasteel De Lovie in Proven bij Poperinge, dat bewoond werd door het grote gezin van graaf Joseph de Brouchoven de Bergeyck. Het kasteel is ook een Brits hoofdkwartier. Jozef Simons doet er dan ook vaak dienst als gelegenheidstolk, o.a. voor de Prins van Wales. En hij is compagnon van de gravin aan de vleugelpiano.

Van oktober 1916 tot 1918 beleeft Simons aan het front de ellende van de Vlaamse soldaten. Hij sluit zich aan bij de Frontbeweging en schrijft in zijn dagboek discreet over hun geheime vergaderingen. Zijn ervaringen inspireerden hem tot het schrijven van het Frontlied van de Vlaamse IJzersoldaten en later de roman Eer Vlaanderen vergaat.

Zijn zoon Ludo Simons geeft nu, zo'n honderd jaar later, het dagboek uit met een verhelderende inleiding en treffende duiding bij de dagboekpassages.

over : 

Prof. dr. Ludo Simons (Turnhout 1939) is emeritus hoogleraar Boek- en bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven en lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
Hij was conservator van het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven - het huidige Letterenhuis - te Antwerpen, directeur van de Antwerpse Stadsbibliotheek - de huidige Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - en hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen. Hij promoveerde in de Germaanse filologie bij Albert Westerlinck en schreef een aantal boeken over literatuur- en cultuurgeschiedenis.

Technische info

EAN
9789401440530
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 25cm
Verschijningsdatum: 15/11/2016
Afwerking: Paperback met flappen
Druk: 1
Aantal pagina's: 328
NUR Omschrijving: Geschiedenis algemeen
Uitgever: Uitgeverij Lannoo