Maria Sibylla Merian. Metamorphosis insectorum Surinamensium

Verandering der Surinaamsche insecten - Transformation of the Surinamese insects
Het meesterwerk van Maria Sibylla Merian, een van de grootste vrouwelijke wetenschappers en kunstenaars uit de 17de eeuw
Bestel nu online aan een introductieprijs ( 99 i.p.v. 119 euro) t.e.m. 31/03/2016

Ontdek alles over dit boek via www.sibyllamerian.com
Over het boek

Metamorphosis Insectorum Surinamensium (gepubliceerd in 1705) was het werk van een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw Maria Sibylla Merian. Zij reisde hiervoor in 1699 speciaal naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een empirische wetenschapper, die als een van de eersten het gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit aarde naar het rijk der fabelen verwees.

Haar leven en werk worden internationaal onderzocht door botanici, entomologen en historici die zich bezighouden met de geschiedenis van wetenschap, kunst, religie en economie. Wetenschappelijke publicaties over haar en haar werk zijn legio. Er werden talloze tentoonstellingen aan haar werk gewijd en gedichten of romans over haar geschreven (o.a. in het Nederlands door Bertus Aafjes en Inez van Dullemen). Deze van oorsprong Duitse dame, die naar Nederland uitweek, sierde tot de overgang naar de euro het biljet van 500 Duitse mark.

De facsimile wordt voorafgegaan door enkele essays in het Nederlands en Engels die het leven van Maria Sibylla Merian, haar volledige oeuvre en haar tijd belichten. De oorspronkelijke teksten worden achteraan in het boek ook vertaald in het Engels. Het boek sluit af met een index van planten-, dieren- en insectennamen.

Maria Sibylla Merian (1647-1717) was een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw. Voor Metamorphosis insectorum Surinamensium (gepubliceerd in 1705) reisde ze in 1699, samen met haar dochter, naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een uitzonderlijk empirisch wetenschapper, die als een van de eersten het toen gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit modder naar het rijk der fabelen verwees.

Technische info

EAN
9789401433785
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 38cm x 56cm
Verschijningsdatum: 27/09/2016
Afwerking: Gebonden in foedraal
Druk: 1
Aantal pagina's: 200
NUR Omschrijving: Insecten, Geschiedenis algemeen
Uitgever: Uitgeverij Lannoo