De jihadkaravaan

Reis naar de wortels van de haat
Internationale jihadexpert over moslimradicalisering
Over het boek

Nu de angst voor een 'botsing der beschavingen' hoog oplaait, levert De jihadkaravaan een onschatbare bijdrage aan dit complexe debat. Ooit stond de vermaarde jihadexpert Montasser AlDe'emeh op het punt om zelf de wapens op te nemen. Als een ontwortelde tiener die opgroeide met haat maar bevrijding vond in kennis, begrijpt hij beter dan wie ook wat westerse moslimjongeren doet bezwijken voor de lokroep van het kalifaat.

Journalist Pieter Stockmans keek diep in AlDe'emehs ziel voor dit moedige boek. Samen reisden ze naar het Jordaanse Zarqa, de bakermat van de internationale jihad en de plaats waar AlDe'emeh in een vluchtelingenkamp geboren werd. AlDe'emeh bracht ook twee weken door bij Belgische en Nederlandse strijders in Syrië, een unieke kans om hun denken te doorgronden en de oorlogswaanzin mee te maken. Stockmans bezocht de andere strijdende partijen in het Midden-Oosten.

Ze keerden terug met beklijvende en surreële verhalen die voor een onvergetelijke leeservaring zorgen. Tegelijk analyseren de auteurs haarfijn de dynamieken die ook bij ons de extremisering voeden. Daarbij houden ze iedereen - politici, de media, het onderwijs maar ook moslims - een spiegel voor. Ze lanceren een ambitieus verzoeningsprogramma dat verplichte lectuur is voor iedereen die belang stelt in de uitdagingen van onze multiculturele samenleving.


VIDEO: VTM - Imams moeten meer jongeren aanspreken

Montasser AlDe'emeh is islamoloog en doet onderzoek naar moslimradicalisering en de internationale jihad. Hij is een internationaal gevraagde jihadexpert met interviews in o.a. The New Yorker en Der Spiegel. Hij startte het kenniscentrum 'De weg naar' voor de opvang van teruggekeerde Syrië-strijders.

Journalist Pieter Stockmans (Knack, MO*) reist al tien jaar door de Arabische wereld. Hij onderzocht van binnenuit de radicalisering van alle strijdende partijen in het Midden-Oosten. Hij is medeoprichter van het platform 'Tussen Vrijheid en Geluk' voor een beter begrip van de Arabische wereld.

Technische info

EAN
9789401426060
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 16cm x 24cm
Verschijningsdatum: 28/05/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 5
Aantal pagina's: 400
Uitgever: Uitgeverij Lannoo